Alanek96966 Opublikowano 18 Marca 2020 #1 Opublikowano 18 Marca 2020 Witam. Potrzebuje 1.3.6 oznaczenia bo nie mogę się doszukać. I z góry przepraszam na zdjęcie, ale takie dostałem.
gmaj22 Opublikowano 18 Marca 2020 #2 Opublikowano 18 Marca 2020 Podaj, jakiego kotła pelletowego dotyczy rysunek?
termont Opublikowano 20 Marca 2020 #3 Opublikowano 20 Marca 2020 Rysunek przedstawia układ wężownicy schładzającej kotła. Trochę zaskoczył mnie sposób montażu. Wężownice, w kotłach, które podłączałem, zawsze miały zawór nr. 2 na wyjściu wężownicy, a nie na zasilaniu. Wężownica pozostawała zatem stale pod ciśnieniem sieci. Jest to konieczne, gdyż ciśnienie podnosi próg gotowalności wody, co daje lepszy odbiór ciepła. Dwójka to zawór np. SYR 3065... Ale do rzeczy... 4- ka to zawór zwrotny. 3- ka to magnetyzer (przypuszczam) 6- ka przedstawia przewód zasilania wężownicy (Co innego mogłoby to być, armatura jest wcześniej.) 1- ka to wężownica schładzając kotła. Myślę, że 3- ką może być magnetyzer. Zabezpiecza się tak zasobniki c.w.u., aby uniknąć kamienia kotłowego.
gmaj22 Opublikowano 20 Marca 2020 #4 Opublikowano 20 Marca 2020 Zastanawia mnie brak reduktora ciśnienia z manometrem. Zaś "3" to prawdopodobnie zawór antyskażeniowy.
termont Opublikowano 20 Marca 2020 #5 Opublikowano 20 Marca 2020 Reduktor ciśnienia nie musi być, bo medium z wężownicy nie ma kontaktu, że zładem grzewczym. Antyskażeniowy mógłby być faktycznie, gdyby wężownica była pod ciśnieniem. W tej sytuacji, woda z ziej się nie cofnie. Ale masz rację, mógłby być, w razie podciśnienia jakiegoś, gdyby była potrzeba np. konserwacji z.w.u. Przy zabezpieczeniu termicznym CALEFFI 544 (u mnie siedzi taki), lub REGULUS DVB-1, reduktor to podstawa, bo gorący zład zastępowany jest z.w.u. W instrukcji REGULUS podaje, że ciśnienie z.w.u. stanowić powinno dwukrotność ciśnienia instalacji c.o.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.