sonaher91 Opublikowano 14 Marca 2020 #1 Opublikowano 14 Marca 2020 W kotłowni mieliśmy małą awarię i hydraulik musiał kawałek komina rozwalić żeby dostać się do rurek i mieć lepszy dostęp.Teraz pytanie odnośnie zamurowania dziury. Czy cegła musi być pełna czy może być klinkier dziurawka jak doradził mi hydraulik?1x1.20m wymiary do uzupełnienia. Dodam, że to nie jest właściwy komin który wychodzi ponad dach tylko komora za piecem a z tej komory 1,5m w lewo i do komina właściwego spaliny idą.
Ryni Opublikowano 14 Marca 2020 #3 Opublikowano 14 Marca 2020 Tak jak kolega napisał zwykła cegła pełna i zwykła zaprawa murarska, tu raczej ma znaczenie wytrzymałość na obciążenie, temperatury spalin można pominąć.
Gość Opublikowano 14 Marca 2020 #4 Opublikowano 14 Marca 2020 Jeżeli nie jest to żaden kanał to tak jak powyżej.
Gość jacek61 Opublikowano 14 Marca 2020 #5 Opublikowano 14 Marca 2020 U mnie 13 lat temu przy instalacji kotła zamurowany dość spory fragment ściany zwykłą cegła pełną czerwoną i zaprawa murarską gotową do dziś nie ma pęknięć na tej ścianie. Inna sprawa mam kocioł z podajnikiem a tam spaliny raczej zimne a to głównie temperatura powoduje pekanie komina.
sonaher91 Opublikowano 14 Marca 2020 Autor #6 Opublikowano 14 Marca 2020 Od góry palimy także ognia nie zaciąga do komina, zabuduję pełną cegłą tak jak radzicie.
Gość Opublikowano 14 Marca 2020 #7 Opublikowano 14 Marca 2020 Tak Jacku,pisałem wcześniej o cegle czerwonej bo stosowana też jest cegła silikatowa pełna,ale według kominiarza zaciąga wilgoć/wodę.
Jozefg1 Opublikowano 14 Marca 2020 #8 Opublikowano 14 Marca 2020 Naprawiałem kominy cegłą czerwoną pełną tzw 'kanałową' bo tak mi ktoś poradził po 20 latach nie widać śladów jakichkolwiek zmian.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.