Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ulrich Futura WA nie grzeje c.o. tylko c.w.u.

darkox632

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z kotłem dwufunkcyjnym Ulrich Futura WA. Kocioł grzeje wodę (c.w.u), ale nie przełącza na grzanie c.o. C.o. grzeje tylko przy uruchomieniu ręcznym pełnej mocy palnika. Na piecu nie wy śiwtlają sie błędy. Filtr c.o. czyszczony. Czy to może być problem z automatyką kotła, czy inny podzespół? Co jeszce można sprawdzić?

Opublikowano

W instrukcji nie znalazłem nic o nastawieniu na potrzeby grzania CO. Termostat na próbę odłązyłem i zrobiłem zworkę, ale bez zmian.

Jeżeli chodzi o klasę tego pieca, to mam świadomoś, ale w tym momencie pieca nie wymienię.

Opublikowano

A filtr w samym kotle sprawdzałeś?

Czy pompa w kotle przypadkiem nie jest zapowietrzona?

Jak grzejesz na max to woda idzie z kotła na instalację?

Na kotle można ustawić krzywą grzewczą - jaka jest obecnie ustawiona.?

Opublikowano

Filtr sprawdzałem i czyściłem. Piec odpowietrzałem, wydaje mi się, że dobrze. Jak puszce wymuszone grzanie na pełnej mocy palnika, to ciepła woda idzie na instalację grzewczą. Krzywa grzewcza, przy odłączonym aktualnie czujniku zewnętrznym, nie ma znacznia (wg istrukcji), ale sprawdzałem na ustawieiach od zera do max.

Opublikowano

Masz tam 2 czujniki - pokojowy czyli termostat i zewnętrzny od temp na zewnątrz.

O którym piszesz  ze jest odłączony?

Może padł ( zmienił charakterystykę) czujnik temp wody od CO na kotle - tu tylko wymiana pomoże

Opublikowano

Czujniki na próbę odpinałem dwa, po odpięciu zewnetrznego mozna sterować temperaturą c.o. znika krzywa "K", odpięcie czujnika wewnetrznego nic nie zmienia. 

Też zastanawiam się nad czujnikiem temperatury wody CO, tylko kocioł grzeje CO jak wymuszę pracę w pełnym trybie palnika, chyba, że wtedy pomija odczyt z czujnika. Sprawdzałem ustawienia w trybie serwisowym i porównywałem na forach - tu powinno byc ok. Nie wiem jak ustawia się parametry pracy na potrzeby CO, może tu jest coś do ustawienia? 

Opublikowano

Co tam można dodatkowo ustawić to nie wiem, ale można sprawdzić ten czujnik przez dwukrotne wciśnięcie przycisku "i" - wtedy pokazuje temp wody w CO.

Wg mnie to albo ten czujnik lub jego podłączenie do płyty głównej albo sama elektronika.

Może się uda poprawić podłączenie samego czujnika temp CO ( dokręcić lub poprawić styk), 

Kocioł  już swoje lata ma i różnie z nim może być. 

Opublikowano

Płytę główną sprawdzałem, bo ostatnio był problem z odpalaniem pieca, ale udało się to wyelimunować przez poprawienie lutów (były popękane). 

Po wciśnięciu dwukrotnym "i" na wyświetlaczu jest tempeatura CO, która rośbnie jak wymuszę pracę pieca.

Opublikowano

Czyli kocioł widzi że temp rośnie ale się nie załącza podczas jej spadku, pewnie elektronika siadła, sprawdź jeszcze raz tą płytę główną - może następne luty do poprawki lub powstały jakieś zwarcia po ostatniej naprawie.

nie siedzę aż tak głęboko w tych kotłach aby ci coś więcej doradzić.

Opublikowano

Problem rozwiązay. Wymieniłem czujnki CO, ale było bez zmian. Przejrzałem jeszcze raz płytę i przelutowałem gniazdo od czujnika sterowania pokojowego i piecyk ruszył.

Dzięki za zainteresowanie @sambor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.