Skocz do zawartości
IGNOROWANY

De Dietrich MCR home 20/26 Mi , koszty ogrzewania, opinie

Krzysztofff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, będę robił ogrzewanie na gaz, piec mi zaproponowany, jak w tytule ( https://dedietrich.pl/pliki/karty/www_main/pliki/karty/MCR%20HOME+%20MI.pdf ).

Stan obecny, kocioł na węgiel, 8 KW , 7 grzejników panelowych, +drabinka w łazience, cała instalacja CO, nowa na miedzi, łączna wartość grzejników, wedle producenta Purmo, dla temperatur 55/45/20 wynosi 5KW .

Dom stary, mały  bliźniak  z wapienia, parter 48m2,  poddasze użytkowe 40m2, ocieplone jedynie poddasze użytkowe, okna plastik.

Dom ogólnie ciepły, na obecną chwile , przy temp. zew. 2-5 stopni w plusie, palimy w piecu, w temperaturze około 40-45 stopni, w domu ciepło 23-25 stopni, w zależności od pokoju. Przy mrozach zewnętrznych w dzień -5, noc -10 na piecu mamy ustawione zazwyczaj 50-55 stopni , w domu  około 23-25 stopni.

Mam wrażenie, że obecny mój piec węglowy 8 KW jest tak wydajny , ze mógłbym do niego podłączyć kolejnych 7 grzejników i spokojnie dał by radę, ogrzać dużo większe mieszkanie.

Wymiana pieca, tylko ze względu na obecny nacisk na ekologię, i brak tabliczki znamionowej, (piec ma 8 lat). Do końca 2022 muszę wymienić piec, bo mamy w województwie, taką uchwałę anty smogową, że wszystkie piece bez tabliczki znamionowej , trzeba wymienić do końca przyszłego roku.

Zmiana ogrzewania,  tylko będzie się opierała na wymianie pieca węglowego, na gazowy, instalacja  CO jest nowa, i zostaje, taka jaka jest.

Pytanie mam do osób , które posiadają kocioł,  De dietrich MCR Home 20/26 mi,  proszę o opinię co do tego pieca, oraz czy dla mojego domu, modulacja tego pieca nie będzie za mała, tzn. czy minimalna moc palnika, na poziomie 5 KW, nie będzie za duża, dla metrażu mojego domu?

Jeżeli chodzi o jakość kotła , to czytałem wiele pozytywnych opinii, zresztą mam serwisy blisko, oraz firma instalacyjna bardzo poleca te piecyki.

Natomiast na moje pytanie, że być może, powinienem mieć kocioł z mniejsza mocą modulowania, np. 3 KW , powiedziano mi , że tak małe moce, stosuje się dla małych mieszkań, kawalerek, a dla mojego, prawie 90 m2 domu , minimalna moc tego De Dietricha jest odpowiednia.

Proszę też osoby , posiadające powyższy kocioł, i mające podobny metraż mieszkania, o opinie, co do rachunków za gaz, jakich się mogę spodziewać.

Opublikowano

Home to kocioł deweloperski, jak masz więcej kasy to dołóż do lumea mpx 20/24 mi

Opublikowano
21 godzin temu, 0degree napisał:

Home to kocioł deweloperski, jak masz więcej kasy to dołóż do lumea mpx 20/24 mi

Jest wstępny kosztorys, oraz złożony wniosek do gminy na dofinansowanie, więc chyba zmiana kotła , na lumea jest niemożliwa, prawdopodobnie wiązałoby się to,  z wycofaniem wniosku, i złożeniem nowego, z innym kotłem. Gdyby wybór kotła, zależał tylko ode mnie, to dopłaciłbym do De dietricha lumea,  bo ma szerszą modulację, ale decyzja zależy też, od innych domowników, którzy, po namowach firmy montażowej, sa przekonani do De dietricha home.

Opublikowano

Wiesz, home nie jest takim złym kotłem, w mojej ocenie jest lepszy od np. termeta, ale przy takiej kwocie inwestycja nie wiele by się różniła. Nie wiem z jakiego programu dofinansowania korzystasz, ale zmiana nie powinna komplikować sytuacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.