Jozefg1 Opublikowano 7 Lutego 2020 #1 Opublikowano 7 Lutego 2020 Pytanie do praktyków: Komin mam ceglany, stara poniemiecka cegła. Dotąd nie wstawiałem żadnych wkładów ale do kondensacyjnego będę musiał chyba... Jest jedna trudność - nie mam żadnego prostego komina tylko z uskokiem czyli ze skosem Przy przekroju 12x12cm nie dam rady przepchać rury 80/100 czy 60/100... wysokość komina 12 metrów. Mogę próbować 60mm plastikową, powinna dać się ugiąć bo blaszana chyba się nie da - a może? Dla mocy 15kW fi=60 powinno wystarczyć na spaliny? Albo pozostaje elastyczna spiro ale nie wydaje mi się to dobrym pomysłem... :( Proszę o jakieś podpowiedzi!
eliks Opublikowano 7 Lutego 2020 #2 Opublikowano 7 Lutego 2020 Też miałem uskok od stropu w piwnicy, dlatego trzeba było pruć z góry na dół żeby włożyć wkład. Potem cegiełki, zaprawa i po temacie, to nie jest jakaś wielka robota. Ale ja robiłem pod pelet więc nie miałem wyjścia, musiałem to "wyprostować".
Hermogenes Opublikowano 8 Lutego 2020 #3 Opublikowano 8 Lutego 2020 Pomyśl nad takim rozwiązaniem https://poujoulat.pl/technika-grzewcza/wycen-swoj-komin Pozdrawiam Hermogenes
Jozefg1 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #4 Opublikowano 8 Lutego 2020 @eliks - Z tym może być problem bo uskok jest wysoko. Załamanie 2 metry od góry a potem drugie 3 metry niżej , poniżej ~7 metrów już prosto.... (razem 12 mb)
eliks Opublikowano 8 Lutego 2020 #5 Opublikowano 8 Lutego 2020 No fakt, u mnie było tylko jedno, tak ma większość na osiedlu, takie starodawne RCK.
Ryni Opublikowano 8 Lutego 2020 #6 Opublikowano 8 Lutego 2020 Spróbuj przeciągnąć spiro, są dostępne z kwasówki, przeciągnąć, nie przepchnąć, najpierw linka potem delikatnie wciągasz rurę, nic więcej do głowy mi nie przychodzi
Gość Trener40 Opublikowano 9 Lutego 2020 #7 Opublikowano 9 Lutego 2020 @Jozefg1 wpisz w przeglądarkę " rękaw kominowy".
Jozefg1 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 9 Lutego 2020 Ciekawa alternatywa, świetna w przypadkach awaryjnych ale nie sądzę żeby powłoka alu długo wytrzymała agresywne spaliny.....
Gość Trener40 Opublikowano 9 Lutego 2020 #9 Opublikowano 9 Lutego 2020 Widzę, że grzejesz gazem i węglem? To jest jeden komin do dwóch kotłów? Jeżeli to komin tylko do gazowego, to powiem Ci, że u sąsiada ( a będzie to jakieś 20 lat wstecz) montowali taki rękaw. Nie widziałem, aby ktoś przez te lata grzebał coś na dachu przy kominie.
Jozefg1 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 9 Lutego 2020 Faktycznie mam dwa kotły ale każdy kocioł ma swój "luft" - jak mówią starzy kominiarze. Wentylacja też osobna W dniu 9.02.2020 o 10:23, Trener40 napisał: powiem Ci, że u sąsiada ( a będzie to jakieś 20 lat wstecz) montowali taki rękaw. Nie widziałem, aby ktoś przez te lata grzebał coś na dachu przy kominie. To ciekawe co tam po 20 latach zostało z tego rękawa.... :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.