sielek Opublikowano 4 Lutego 2020 #1 Opublikowano 4 Lutego 2020 Witam... Chcę napełnić instalację C.O i C.W wodą!Jak odkece zawór główny przy wodomierzu to muszę odkręcić tez ten zawór na samym dole ze zdj?Chcę po prostu uzupełnić obie instalację na raz!Z góry dziękuję za pomoc!
gmaj22 Opublikowano 4 Lutego 2020 #2 Opublikowano 4 Lutego 2020 Przede wszystkim zadbaj o prawidłowe zabezpieczenie bojlera (naczynie przeponowe), zanim odkręcisz zawory.
Kazio321 Opublikowano 6 Lutego 2020 #4 Opublikowano 6 Lutego 2020 Bojler powinien być zabezpieczony naczyniem przeponowym w razie wzrostu ciśnienia gdy grzejesz wodę w bojlerze. A te naczynie przyjmuje wzrost tego ciśnienia.
sielek Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 7 Lutego 2020 @Kazio321 to jest instancja z naczyniem otwarty
Kazio321 Opublikowano 7 Lutego 2020 #6 Opublikowano 7 Lutego 2020 @sielekUkład CO jest z naczyniem otwartym. A Bojler powinien mieć osobne naczynie. Ale to już przeponowe.
robinet Opublikowano 7 Lutego 2020 #7 Opublikowano 7 Lutego 2020 Tak z ciekawości, co daje naczynie przeponowe w instalacji wodociągowej?
Kazio321 Opublikowano 7 Lutego 2020 #8 Opublikowano 7 Lutego 2020 Nie do końca w instalacji wodociągowej. Tylko na ładowaniu bojlera wodą z sieci. A naczynie przeponowe przyjmuje przyrost ciśnienia gdy woda jest podgrzewana w bojlerze
sielek Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #9 Opublikowano 8 Lutego 2020 @Kazio321 a jak odpowietrzyć taki układ C.O i C.W .... instalacji jest oparta opiec kaflowy Sorki ,że czasem zadaję takie głupie pytanie...Ale po prostu od niedawna mam w domu taką instalację w domu i jeszcze nie wiem co do czego A wolę się dopytać kogoś co się na tym zna niż żeby to wszystko wyleciało w powietrze.... Tak wiem dla kogoś co się zajmuję tym zawodowo przez kilka lat może się to wydaję śmieszne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.