Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa obiegowa

Eraxaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Nurtuje mnie taki temat. Budynek do zrobienia - 1200m2 powierzchni, a w nim z 70 grzejników. Kocioł olejowy. Zainstalowana pompa IBO 25/60 która ledwo zipie - wszędzie ciepło w budynku, grzejniki gorące.

No i teraz najlepsze - projekt do modernizacji budynku, a tam 3 grupy pompowe z pompami Magna 3 25/60, zweryfikowałem obliczenia i są poprawne, poprawnie są też dobrane pompy do wymaganej charakterystyki.

Ja się pytam, jakim cudem ta pomarańczowa pompka jest w stanie obsłużyć tak duży budynek, tyle metrów rur i grzejników? Budynek 2 kondygnacje. Kiedyś już widziałem taką sytuację, tylko że na budynku 400m2 - i wtedy sobie pomyślałem że to jakiś cud że działa - a tutaj zbaraniałem jak zobaczyłem pompę. 

Nie, innej ukrytej pompy nie ma. Dajcie znać co sądzicie bo spać nie mogę :D

Opublikowano

Jak zmieniałem instalację w domu z wielkośrednicowych rur stalowych na PEX 20 i 16 z rozdzielaczami, zaworem 4D to też spece twierdzili że na grawitacji nie pójdzie... tymczasem przed zmianą kotła jak zdarzyły się kilka razy przerwy w dostawie energii elektrycznej to owszem, temperatura podnosiła się na kotle z typowych 60*C do około 80*C ale wszystko wtedy zaczynało pięknie pchać na grawitacji :)
Zresztą stara pompa Grundfos 25-40 chodzi na 1 biegu, bo więcej nie potrzeba... instalacja jest na rozdzielaczach ale w układzie pionowym, z racji że większość jej to pex to jest poprowadzona z jak największymi możliwymi łukami i bez zbędnego opadania w dół. 15 grzejników z zaworami termostatycznymi i 1 podłogówka na RTL

W Twoim przypadku zapewne obliczeniowe straty hydrodynamiczne są większe niż rzeczywiste, a pompa ma lepszą wydajność niż na wykresach z jej charakterystyki... i zapewne jest założona na zasilaniu, duża różnica temperatury zasilanie powrót też pomaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.