Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Koza żeliwna z płaszczem wodnym

Kukaszenko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę o opinię czy warto instalować kozę żeliwna z płaszczem wodnym https://allegro.pl/oferta/piec-koza-zeliwny-z-plaszczem-wodnym-plyta-7378925920?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Kominki+i+akcesoria+-+Piece+wolnostojące&gclid=EAIaIQobChMI6cTh9dL55gIVTIuyCh2XwgLCEAQYBSABEgLhDfD_BwE moje mieszkanie na 55m² stare budownictwo 120 lat ma kamienica w piwnicy nie mogę mieć kotła bo budynek jest... zabytkiem aktualnie mam kocioł stary Olsztyn po dawnym właścicielu ale wiadomo kocioł w domu dużo syfu itd.zaznaczam ze ogrzewanie na prąd odpada właściciel budynku nie wymienił instalacji na klatce od 30 lat,dojścia do gazu też nie ma i raczej już nie będzie.

Opublikowano

Kiepski pomysł,.

1 skąd taka moc do mieszkania 55m. 2 Słaba sprawność wysoka temperatura spalin. 3 gdzie będziesz suszyć drewno, racja można brykiet. Skoro trociny to może lepiej automatyczny zasilany pelletem. Na forum są koledzy z takimi kociołkami może się ktoś odezwie i zachwali swój model. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Sorry pomyliłem linki odnośnie mocy.co do punktu 2 rozumiem,że będzie wysoka temperatura na piecu ale nie będzie odczuwalna w domu?

Tez instalator znajomy sceptyczne ma do tego pomysłu nastawienie.

Będę szukał kotła jednak ale dzięki za informacje.

Gość berthold61
Opublikowano

Nie wiem czy interesuje cię grzanie klimą ? wiem że na murach nie da się powiesić jej ale są takie które są w mieszkaniu , pod parapetem wiercisz dwa otwory fi80 w ścianie i jeden otwór do zasysania a drugi wylotowy i grzanie jak ta lala , ale tanie to nie jest ok 5 tysi no i sam montujesz bo nie potrzeba gazownika itp.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem ta koza nie ma takiej mocy i jest to ściema marketingowa obstawiam na jakieś 12kW max. Nie wiem jak wygląda płaszcz, zdjęcia są wymodelowane. Jeśli obejmuje całe palenisko wraz z bokami, noo to może ogarnie ze 3 -4 żeliwne kaloryfery i mały zasobnik ale będziesz stał i ładował jak przy tradycyjnym kotle, przestaniesz jarać będzie zimno. Piszą, że ciepło rozprowadza się grawitacyjnie i nie trzeba pompki, ale za chwile na zdjęciu prezentują system otwarty i zamknięty z pompką. Chyba nikt w tych czasach nie bawi się w grawitację. No i gdzie jest termometr, żeby wiedzieć jaka jest temperatura na płaszczu, czy płaszcz jest żeliwny czy stalowy, jaka grubość? Sprawność i temperatura spalin też wyssana z palca, woda dopóki się porządnie nie wygrzeje będzie wychładzać spaliny i w życiu nie będą miały 375 stopni (przy 400 stopniach ceramika zaczyna się żarzyć). Masz kocioł i masz syf, a przy tym czymś to czysto będzie? pamiętaj, że piec, kominek czy jakiekolwiek urządzenie grzewcze oznacza kurz i pyły w domu. Oczywiście piszą, żeby palić sezonowanym liściastym, nie wspomnieli, że najlepiejby by było okorowanym, żeby garbniki podczas spalania nie ubrudziły szybki 'samoczyszczącej'. Powietrze pierwotne widać, a gdzie to drugie jest podawane, bo to jest istotne. Wszystkie tego typu urządzenia mające krótki kanał i wlot do komina i tak zawsze będą grzały wróble na dachu, bo płomień drzewny bywa długi i po rozgrzaniu płaszcza, temperatura i płomień przenosić się będą dalej. Widziałem mały kociołek w kuchni kamienicy, jakbyś pokombinował to idzie go obudować k-g, zrobić płytki, żeby sprzątanie nie było upierdliwe ale to już od Ciebie zależy. BTW kamienice zawsze posiadały piece kaflowe akumulacyjne i było to niegłupie rozwiazanie palisz 2h rano, 2h wieczorem w zimowe dni i w zasadzie 24h przyjemne ciepło. Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.