Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podlogowka

Hosse

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W święta miałem gości to im zapodałem  na  podłogówkę 41'C  na panelach było jakieś  32'C.

Na co dzień mam ustawione na podłogówce  37'C co daje jakieś  27'C na panelach.

Czyli najprawdopodobniej nie masz już gwarancji na panele

Opublikowano

marwol

Dobre panele to i więcej wytrzymają , a tak wysoką temperaturę miałem tylko  przez 4 dni  ,goście wyjechali do miast

i grzanie powróciło do normy .

Opublikowano

Ja mam na podłogę puszczone 33 st panele mają 26 st tylko w jednym pokoju mają 24 st i to w pokoju bliżej Kotła zastanawiam się czy pętla nie jest zapowietrzona

Opublikowano

Witam pytanie dotyczące podlogowki,czy jeśli pętla jest zapowietrzona to na powrocie tej pętli jest znacznie mniejsza temperatura czy nie?

Opublikowano

Temperatury na powrotach dla wszystkich pętli powinny być podobne, jak jedna jest dużo chłodniejsza na powrocie to albo jest dużo dłuższa niż pozostałe lub nie ma przepływu czyli np jest zapowietrzona

Opublikowano

Mam na wszystkich powrotach podobna temperaturę czyli jest dobrze,a niemam odppwietrznikow automatycznych ma belkach tylko ręczne można nimi odpowietrzacz pętlę w razie konieczności?

Opublikowano

Odpowietrznik automatyczny często potrafi narobić szkód - po prostu może zaciągać powietrze do instalacji.

Odpowietrzniki ręczne są  lepsze do podłogówki a poszczególne pętle odpowietrza się przy zakręconych pozostałych pętlach.

Opublikowano

u mnie tak jak pisałem wychodzi 28 lub 29 zależny od temperatury na zewnątrz,  w domu jest 23/4 a temperatura podłogi 25 prawie 26 sprawdzałem na kamerce termowizyjnej .Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego Sambor jak mam to zrobić na tych ręcznych odpowietrzaczach po ich lekkim odkręceniu leci woda czy to tak samo jak przy grzejnikach?że trzeba odpuścić wodę?przydałby się  jakiś krótki  instruktaz

Opublikowano
W dniu 8.01.2020 o 17:14, sambor napisał:

Odpowietrznik automatyczny często potrafi narobić szkód - po prostu może zaciągać powietrze do instalacji.

Odpowietrzniki ręczne są  lepsze do podłogówki a poszczególne pętle odpowietrza się przy zakręconych pozostałych pętlach.

Miałem taka sytuacja ze na belce zasilania rozdzielcza miałem właśnie odpowietrznik automatyczny, ale zasilanie jest dolna belka, powrót górna.

Ostatnie 2 krótkie pętle które były najbliżej końca belki i tym samym najbliżej odpowietrznika coś słabo grzały ale przepływ 2l/min wg rotametrów był, w owych dwóch pomieszczeniach no nie było tak wysokiego komfortu cieplnego jak w innych.

Wykręciłem z belki automat i dałem zwykły. Teraz w tych pomieszczeniach odczuwa się przyjemnie ciepło No i jest cieplej wg wskazań termometru. Temperatura zasilania taka sama.

czyżby ten odpowietrznik przez dobrych pare miesięcy napowietrzal mi instalacje ?

Opublikowano
29 minut temu, Klecki napisał:

czyżby ten odpowietrznik przez dobrych pare miesięcy napowietrzal mi instalacje ?

Możliwe że coś psuł, ale co, to trzeba by sprawdzić na samej instalacji, jak przepływ się nie zmienił to te pętle były OK, ale są też inne elementy instalacji i tam mogło zasysane powietrze szkodzić.

Opublikowano

Mam zasilanie na górnej belce dolna powrót no i te odpowietrzniki zwykle(ręczne),jak odpowietrzyć układ jeśli się zapowietrzy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.