Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Weishaupt Thermo Condens WTC 25A - Problem z ogrzewaniem podłogowym

GrzMal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Zgłaszam się z prośbą o pomoc doświadczonych użytkowników forum.

Mam problem z systemem ogrzewania w zakupionym domu.

Piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny Weishaupt WTC 25A.

Podpięte ogrzewanie podłogowe, ogrzewanie grzejnikowe i CWU z zasobnikiem.

Grzanie wody ustawione na 55 stopni, podłoga sterowana regulatorem pogodowym, grzejniki temperaturą pomieszczenia i regulatorem podłogowym.

Na podłogę ograniczenie temperatury maks 40 stopni, na grzejniki też.

Problem polega na tym, że w momencie grzania CWU temperatura w kotle i na sprzęgle sięga 60-65 stopni, co powoduje wstrzymanie obiegu w podłogówce i grzejnikach (pompy przestają działać)

Nawet po zaprzestaniu podgrzewania CWU temperatura na piecu utrzymuje się przesz dłuższy czas (aż ostygnie), co blokuje cały system ogrzewania. 

Rezultat - zimna podłoga i grzejniki.

Jak zresetuję piec, to przez chwilę pompy się załączą, nagrzana woda z pieca i sprzęgła wymiesza się z zimną z podłogówki i grzejników i wszystko działa.

Niestety firma instalacyjna, która to montowała już nie istnieje.

Nie wiem, czy brakuje tu jakiejś dodatkowej pompy cyrkulacji, czy ja po prostu nie potrafię tego poustawiać.

Próbowałem ustawić grzejniki i podłogę na stałe wartość, ale rezultat taki sam, jak tylko piec zacznie grzać CWU wyłączają się pompy na podłogówkę i grzejniki.

Ciekawa rzecz którą zauważyłem - pokazywana temperatura na powrocie z podłogówki w momencie grzania CWU potrafi być wyższa niż na wejściu. Co jest oczywiście nieprawdą, bo wystarczy dotknąć rurki nad wskaźnikiem, żeby się przekonać, że jest zimna.  Tak jakby pomiar temperatury był za blisko sprzęgła...

Poniżej zdjęcia instalacji. Od lewej: Podłogówka, CO, CWU

IMG_20200105_142522.thumb.jpg.c61a6f8597b1d35fdce62e6807434ac1.jpg

Dodatkowo moduł hydraulic, podobno do sterowania podłogówką:

IMG_20200105_142504.thumb.jpg.4f7a4766b8d26a20cea00334f6d212e1.jpg

Podłogówka ma dodatkowy czujnik temperatury na wejściu i zawór z siłownikiem ESBE

IMG_20200105_142532.thumb.jpg.547d874190c391af12318e21c7f658a7.jpg

Opublikowano

To naturalne zjawisko w kotle gazowym że w chwili grzania zasobnika pompy na grzejniki i podłogówkę zatrzymują się ponieważ każdy kocioł grzeje CWU w priorytecie.Dopiero jak nagrzeje wodę z zasobniku do nastawionej temp.wtedy z kolei pompa CWU stop a powinny się włączyć pompy:na grzejniki i podłogówkę .Może jest coś nie tak z zaworem przełączającym w kotle

Opublikowano

No niby wydawałoby się to logiczne. Tylko po 1 mam ustawione grzanie grzejników i podłogówki "równoległe" z CWU (można też przestawić na priorytet CWU). A po 2 jak mam czas grzania CWU ustawiony powiedzmy w przedziale godzinowym od 17 do 22, to chyba nie znaczy to, że przez te 5 godzin nie będą grzać grzejniki i podłogówka. Jakby nie było piec nagrzewa CWU do zadanej temperatury i przestaje grzać aż woda się trochę ochłodzi, po czym znów podgrzewa. No i zakładam, że w przerwach w podgrzewaniu CWU powinien podgrzewać i "tłoczyć" ciepłą wodę na podłogówkę i grzejniki, a tak się nie dzieje, bo woda w kotle na na sprzęgle jest za gorąca...

Opublikowano

Pierwsze słyszę aby w kotle gazowym była możliwość ustawienia równoległego grzania.Nie znam twojego kotła,może jest taka opcja.

Jak masz możliwość to przestaw na priorytet grzania zasobnika.Zasobnik jest grzany kilkanaście minut powiedzmy 20 po czym powinny się włączyć pompy od grzejników i podłogówki.W zasobniku musi być czujnik temp.Na sterowniku ustawiasz pożądaną temp.wody użytkowej,pompa CWU nie włączy się dopóki temp.wody w zasobniku nie spadnie do określonej wartości(histereza)Grzanie CWU odbywa się cyklicznie w zależności od poboru ciepłej wody i stopnia izolacji podgrzewcza.Postoje w grzaniu CWU są dość długie.Przedział czasowy poboru ciepłej wody nie ma tu nic do rzeczy

Opublikowano

W sterowniki (WCM-FS) mam możliwość ustawienia równoległego grzania podłogówki i CWU. Spróbuję ustawić priorytet CWU.

Tak, w zasobniku jest czujnik temperatury CWU. I wszystko powinno być tak, jak piszesz: nastawiam zadaną temperaturę CWU, po jej osiągnięciu wyłącza się pompa CWU i załączają pompy ogrzewania.

Problem polega na tym, że po osiągnięciu zadanej temperatury CWU, temperatura na zasilaniu ma jakieś 75 stopni i pompy ogrzewania się nie załączają...

Załączają się dopiero jak temperatura na zasilaniu spadnie, ale wychodzi na to, że zanim spadnie do poziomu wymaganego przez ogrzewanie, temperatura samego CWU spadnie na tyle (histereza), że piec znów zacznie grzać CWU, itd.

Dzisiaj poobserwowałem trochę wskaźniki i pracę kotła i są nawet takie kwiatki, że temperatura na podłogówce zadana 43 stopnie. Temperatura na zasilaniu spadła do 28 stopni, a tu ni z tego ni z owego załącza się pompa od podłogówki i bez włączenia palnika, tłoczy te 28 stopni na podłogę... Zwariować idzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.