zento Opublikowano 1 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Robię dodatkowe pętle ogrzewania grzejnikowego na piętrze. Serce tego wyglądać ma tak: Układ jest otwarty. W zasobniku na parterze mam do dyspozycji wodę gorącą 60-80°C i czerpię ja z zasobnika rurą PEX20mm. Chcę obniżyć temperaturę na kaloryferach aby nie była wyższa niż 60°C i dlatego daję zawór mieszający termostatyczny esbe 1/2'' 35-60 o współczynniku KVS = 1,2. Rury pex zakończone będą złączkami skręcanymi i śrubunkiem mosiężnym 1/2". Pompa, zawory i odpowietrzenia wszystko będzie na kształtkach mosiężnych 1/2". Zanim to wszystko poskręcam chciałbym dowiedzieć się czy coś jeszcze poprawić w tym co zaplanowałem. Głównie chodzi mi o odpowietrzanie układu. Na przykład: Czy odpowietrzenie dać w miejscu A czy lepiej w E tak jak tutaj: Zawór Z0 chyba jest niepotrzebny bo od strony zasobnika na poborze i powrocie i tak mam zawory więc ewentualna wymiana pompy jest i tak bezproblemowa. Rury z tej składanki idą do dołu, po podłodze i w ścianie wznoszą się ku kaloryferom, więc powietrze w układzie zbierze się kaloryferach i co jakiś czas trzeba będzie odpowietrzać. Odpowietrzanie C na powrocie jest potrzebne? Czy bezpieczniej byłoby dać odpowietrzniki dalej od trójników rozdzielających wodę? ogrzewanie-pietro2020-CuZn-skrecane.pdf
zento Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor #2 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Błąd jest taki, że odpowietrznik na powrocie powinien mieć odcinek prosty poziomy za kolankami zaworów z4-z6 aby nie przekazywać powietrza do pompy. Po lewej stronie wersja V2 jest ok. Dałem R1 ESBE 3/4" o wyższym KVS.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.