Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór DBV 1 - prawidłowy montaż?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Przeglądając zdjęcia podłączen kotłów do instalacji zwróciłem uwagę na podłączenie zaworu schladzajacego DBV1. 

W 99,9% przypadków jest on wpiety w instalację bez sensu. Co da wpięcie go w rurę wyjścia kotła? 

Z natury ma on chronić kocioł a nie instalację. 

Ma zadziałać jak kocioł się przegrzeje a nie instalacja. A kiedy kocioł się przegrzeje? Z reguły jak nie ma odbioru ciepła. Kocioł będzie czerwony od nagrzania, woda w nim już dawno zamieni się w parę nasyconą a skoro nie ma odbioru ciepła z niego  (np. Nie działa pompa ) to jak ma zadziałać taki zawór?  Wpięty w instalację stwierdza że wszystko jest ok. 

Jak dla mnie większość montuje go "bo tak kazali" jako sztuka dla sztuki. Czy ktokolwiek sprawdzał czy on zadziała jak jest zamontowany na rurze wyjściowej z kotła? 

Wydać kasę aby mieć bo mieć jest bezsensu. 

Czy taki zawór nie powinien być zamontowany bezpośrednio w kotle? 

Niektóre firmy robią coś na wzór takiego zaworu, ale czujnik temperatury montowany jest w kotle i w nim mierzy temp. a nie w czynniku przeplywajacym w instalacji  (pod warunkiem, że taki przepływ jest).

Jakie macie zdanie na ten temat? 

Może ja czegoś nie rozumiem? 

Sam osobiście go nie mam i nie widzę sensu montowania go, przynajmniej w kotle na pellet. Może w węglowym przy zamkniętej instalacji bym się pokusił, ale na pewno nie w taki sposób jaki jest pokazywany na schematach i jak zdecydowana większość montuje. 

Opublikowano

Akurat to co jest podane w dokumencie z linku jest oczywiste tylko dlaczego wszyscy montują inaczej? Pokaż mi zamontowany taki zawór na kotle albo na wyjściu z kotła. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.