Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy to jest piec dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny?

kbilski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. 

W dwufunkcyjnym powinien według mnie być wymiennik ciepła i wszędzie na zdjęciach jest on aluminiowy. W moim piecu jest on zastąpiony czymś plastikowym ale wydaje się tworzyć jedną całość. Piec już był na tym domu a teraz zmieniana jest instalacja i nie wiem jaki zasobnik dobrać. Czy to jest piec jedno czy dwufunkcyjny? Wrzucam 

piec3.jpg

piec2.jpg

piec1.jpg

piec4.jpg

Opublikowano

Wyjść jest pięć i wszystko jest w środku połączone, tylko nie rozumiem czemu ten wymiennik jest plastikowy ???

Te dwie od ogrzewania wody po prostu do tej pory nie były używane i nie są podłączone do instalacji. 

Opublikowano

Nie wiem bo to jest o połowę cieńsze od tego aluminiowego wymiennika. Na tym filmie widać jak koleś to rozbiera i nazywa to "blanking plate" https://youtu.be/zmcyOwhdPDs?t=454 czyli chyba zaślepka.. Więc nadal nic nie wiem :( Co ciekawe on to ma w modelu WB1C a obok ma ten mój WB1B i tam podgrzewacz jest aluminiowy. A ja mam na naklejce WB1B jak widać na zdjęciach. Masakra nie wiem jak to sprawdzić a muszę mieć pewność.

Opublikowano

Może to jakaś przeróbka - nie znam tak dogłębnie tego kotła aby się na ten temat wypowiadać, tu trzeba się u producenta pytać - Dział techniczny albo dobry serwis.

Opublikowano

Pomoc techniczna viessmana na 99% twierdzi, że ten model tego nie obsługuje... Więc chyba dam sobie z tym spokój i pójdę od razu w zasobnik z wężownicą.

Opublikowano

Im więcej wiem tym jestem głupszy.. Skoro nie mam wymiennika ciepła to jak działa podgrzewanie wody w tym piecu?

W sensie B i F mam aktualnie podłączone do C.O. i to sobie ładnie działa. 

Zapytałem to po co mi to pokrętło od sterowania ciepłem wody skoro nie mam tego wymiennika a technik powiedział że jak kupie zasobnik to tym pokrętłem będę ustawiał temperaturę wody wpływającą do wężownicy. 

To znaczy że zasobnik muszę podłączyć do króćców  C i E. 

To jaka jest różnica pomiędzy wymiennikiem ciepła płytowym (którego nie mam) a tym co mam skoro woda wpływająca do E wychodzi gorąca z C ???

Do tej pory myślałem że trzeba będzie zrobić odejście z centralnego na zaworze do zasobnika z termostatem który załączy pompę obiegową na dogrzewanie nagrzewnicy.. a teraz to już kompletnie zgupłem.

Czy może to ktoś w prosty sposób objaśnić?

piecx.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.