Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wydzielone z TIMEL - SK-01, SKZP-02, SKZP-04, PS-43-01, ETH-01C, RPC-100 - propozycje, błędy w oprogramowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Misiu napisał:

Sterownik na wykresie podaje fajnie średnia modulacje z 12 godz. Opcja średniej modulacji z 12 - 6 godz z korektą ustawiana przez użytkownika zakres 6% jako minimalna .

Zgadzam się z koncepcja średniej jako minimalnej modulacji lub jeszcze lepiej, wg mnie, minimalnej modulacji zależnej od temp zewnętrznej. Tylko charakterystykę musiałoby się dać samemu wyznaczać dla danego układu kociol-instalacja-dom. Obecnie to sprawdzam ręcznie u siebie na sv-200 i wygląda obiecujaco. Zrzut wykresu z ostatnich prawie 24h. Widać wyraźnie dwie kąpiele i wzrost modulacji na uzupełnienie c.w.u. 

Screenshot_20191216-231945.jpg

Opublikowano

Wywialus nie łączył bym średniej modulacji z temperatura zewnętrzna, masz już korektę pogodowa która możesz wprowadzić na zawór 4d lub temp kotła.  Ja jestem przy średniej modulacji. Też sprawdzam to u siebie *ręcznie* i wg mnie fajnie się to sprawuje. Palnik pracuje równo. Wykres z ostatnich 12 godzin.

1576561740471376785465.jpg

Opublikowano
58 minut temu, Dayan napisał:

jak temp zbliża się do zadanej to schodzenie z modulacją o 1-2% nic nie daje, a gdyby modulacja skakała co 10% to akurat w moim przypadku by było dobrze.

daj wyższą dynamikę będzie szybciej reagowało i większymi skokami 

Opublikowano

Misiu super to u Ciebie wygląda tylko skąd będziesz znał średnią prognozowaną?  Wg mnie tylko temp zewnętrzna da możliwość prognozowania zapotrzebowania budynku. 

Opublikowano

Jeżeli chodzi o średnia o której mówisz wg mnie, wybacz ale nie ma sensu jest korekta pogodowa która poprawki wprowadza na bieżąco a średnia modulacja można zrobić np  z 4 godz. 

Opublikowano

No można tak zrobić fajnie jakby Tomek to wprowadził. 

Opublikowano

@jolo747 próbowałem, wtedy mam ekg na wykresie bo modulacja lata pomiędzy ustawionym min i max. Wolałbym łagodniejsza modulacje o większy %

Opublikowano

A miało tu nie być żadnych dyskusji, tylko propozycje....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.