barteczek69 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Witam, mam pewien dylemat co do podjętej decyzji. W domu 1 piętrowym ze strychem hydraulik podłączył mi piec na ekogroszek. Chciałem mieć naczynko przy piecu, dlatego hydraulik kupił "naczynko wymuszone". Mam pytanie czy to naczynie wyrównawcze może rozsadzić instalacje z rurek PEX?
Gość Digitrax Opublikowano 16 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Nie ma czegoś takiego jak naczynko wymuszone. Jest naczynie (zbiornik) otwarty lub naczynie (zbiornik) przeponowy. W instrukcji kotła będzie napisane czy kocioł może pracować w układzie zamkniętym lub musi w układzie otwartym.
barteczek69 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 17 Grudnia 2019 tak mi powiedziano koocioł musi pracowac w układzie otwartym tylko nie wiem czy to naczynie nie zmieni niczego jesli bedzie obok pieca a nie na poddaszu
Gość Digitrax Opublikowano 17 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Pomyśl logicznie czy naczynie przeponowe będące obok KOTŁA jest otwarte czy zamknięte.
barteczek69 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 17 Grudnia 2019 naczynie zamknięte, czyli nie powinno być w tej instalacji tak? przepraszam ze dopytuje, ale się nie znam
gmaj22 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Sam napisałes, że kocioł musi byc w układzie otwartym, więc naczynie otwarte. Zamknięte tylko na zasileniu bojlera w wodę zimną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.