Darekgra Opublikowano 10 Grudnia 2019 #26 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Tylko że sytuacja z zaworem otwartym na 100% przy normalnym użytkowaniu nigdy mieć miejsca nie będzie. Bo jak to na grzejniki miało by iść tyle ile na kotle? W chwili obecnej -2 za oknem 40 stopni za zaworem na obieg grzejników a zawór otwarty na 19%. Na kotle 68, powrót 63. Uważam że przy dużym chwilowym zapotrzebowaniu na ciepło sama pompa kotłowa również nie utrzyma minimalnej wymaganej temperatury powrotu ponieważ wychłodzi się cały kociołek i w takim wypadku potrzebne jest coś co ten odbiór ograniczy lub rozłoży w czasie a może to być zawór z siłownikiem lub odpowiednio wysoka temperatura startu pracy pomp CO CWU.
Gość Digitrax Opublikowano 11 Grudnia 2019 #27 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Najlepszym sposobem zabezpieczenia powrotu kotła jest TZM z pompą kotłową na powrocie i sprzęgło hydrauliczne. Wtedy bez względu na zmieniający się pobór ciepła z kotła on zawsze ma taki sam przepływ i temperaturę powrotu.
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2019 #28 Opublikowano 11 Grudnia 2019 @Digitrax, mam pytanie odnośnie usunięcia tego zaworu 4d. Jak masz temperaturę powrotu. Bo z tym 4d to różnie bywa. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Gość Digitrax Opublikowano 11 Grudnia 2019 #29 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Posiadam wymiennik płytowy i różnica pomiędzy wyjściem z kotła a powrotem to około 10 stopni.
mironw Opublikowano 11 Grudnia 2019 #30 Opublikowano 11 Grudnia 2019 23 godziny temu, Digitrax napisał: Zabezpieczenie powrotu musi działać niezależnie od obiegów grzewczych. Wtedy nie ma takich jaj jak opisujesz. dlatego nie widzi mi się pompa kotłowa po zaworze 4D ,tyko między zasilaniem a powrotem kotła
Gość Digitrax Opublikowano 11 Grudnia 2019 #31 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Wtedy zawór 4D nie jest potrzebny bo 3D zrobi to samo :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.