Skocz do zawartości
IGNOROWANY

czy instalacja tak jak na obrazku bedzie poprawna

cezmar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko że sytuacja z zaworem otwartym na 100% przy normalnym użytkowaniu nigdy mieć miejsca nie będzie. Bo jak to na grzejniki miało by iść tyle ile na kotle?

W chwili obecnej -2 za oknem 40 stopni za zaworem na obieg grzejników a zawór otwarty na 19%. Na kotle 68, powrót 63.

Uważam że przy dużym chwilowym zapotrzebowaniu na ciepło sama pompa kotłowa również nie utrzyma minimalnej wymaganej temperatury powrotu ponieważ wychłodzi się cały kociołek i w takim wypadku potrzebne jest coś co ten odbiór ograniczy lub rozłoży w czasie a może to być zawór z siłownikiem lub odpowiednio wysoka temperatura startu pracy pomp CO CWU.

Opublikowano

Najlepszym sposobem zabezpieczenia powrotu kotła jest TZM z pompą kotłową na powrocie i sprzęgło hydrauliczne. Wtedy bez względu na zmieniający się pobór ciepła z kotła on zawsze ma taki sam przepływ i temperaturę powrotu.

Opublikowano

@Digitrax, mam pytanie odnośnie usunięcia tego zaworu 4d. Jak masz temperaturę powrotu. Bo z tym 4d to różnie bywa.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Posiadam wymiennik płytowy i różnica pomiędzy wyjściem z kotła a powrotem to około 10 stopni.

Opublikowano
23 godziny temu, Digitrax napisał:

Zabezpieczenie powrotu musi działać niezależnie od obiegów grzewczych. Wtedy nie ma takich jaj jak opisujesz.

dlatego nie widzi mi się pompa kotłowa po zaworze 4D ,tyko między zasilaniem a powrotem kotła

Opublikowano

Wtedy zawór 4D nie jest potrzebny bo 3D zrobi to samo :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.