Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wymiana pieca + dom wielorodzinny + dofinansowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od razu mówię, że jestem kompletnie zielona w temacie...

W związku ze zmianami pro-ekologicznymi + fakt posiadania starego (pocz. lat 80) pieca węglowego (ogrzewanie centralne w domu wielorodzinnym na wsi, 2 piętrowym + parter), moich rodziców czeka wymiana tego pieca. Rodzice są emerytami z emeryturą łącznie poniżej 2 tys. miesięcznie, tata dodatkowo choruje na raka. Ja mieszkam w innym mieście, stąd ciężko mi ogarnąć temat na miejscu. W domu są stare drewniane okna, podwójne kwatery i stare instalacje elektryczno-wodne, rury i grzejniki nie były nigdy wymieniane. Pytanie z mojej strony: jak wygląda cały ten etap z wymianą pieca w kontekście starania się o dofinansowanie na to? Jak i gdzie można zasięgnąć informacji, co trzeba z pewnością wiedzieć i na co się przygotować na starcie? Na jaki procent dofinansowania mogą liczyć w związku z ich emeryturą i ewentualnie stanem zdrowia? Będę wdzięczna za pomoc i dodatkowe uwagi. Dzięki!

Opublikowano

https://www.ecocomfort.pl/strefa-specjalisty/artykul/6-krokow-do-uzyskania-nawet-20-000-zl-dofinansowania-do-wymiany-pieca/

Tu sobie wylicz jaki kocioł potrzeba

http://cieplowlasciwie.pl/start

Poza tym 5 kasy kocioł na pellet, ekogroszek i ogrzewanie całodobowe będzie kosztowało krocie bez głębokich zmian w ocieplenie, wymianę okien etc. takiego dużego starego budynku. A to są duże inwestycje. Rozważ czy nie lepiej to sprzedać, a rodziców do bloku.

Opublikowano

Co to znaczy dom wielorodzinny ? Ja mam kamiennicy w której jest 3 właścicieli i ja nie dostałem dofinansowanie. 

Mogą dostać tylko takie które mają 2 właścicieli, dwa mieszkania w jednym domu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Ksieciunio Można zrobić audyt i wziąć kredyt z premia modernizacyjna z BGK. 20% się należy, audyt teraz robię za 350 pln (jeden chciał 1000). Pozniej powinna być ulga z PIT ale tutaj już trzeba sprawdzić. 

@klapton ww pewnie można łączyć z czystym powietrzem. Bodaj łącznie 80-85% dotacji powinni mieć(tabela albo na stronie a jak nie to w regulaminie pdf - rubryka z tabeli dla PIT plus 20% z BGK) , pozniej od reszty jeszcze 18% ulgi z PIT. Można też dodatkowo starać się w gminie, jednak oni mogą zabronić łączenia z innymi dotacjami. Wszystkie dotacje nie mogą łącznie przekroczyć 100%, o co u nich by nie było trudne. 

Kredyt w bankach z umową z BGK trzeba zaciągnąć - 2% prowizji. Z tego finansujesz modernizację a pozniej kase dostajesz i splacasz. Reszta która zostanie po doplatach może być sfinansowana do 15 lat na WIBOR 12M+0,80%.bardzo tanio, jednak pożyczka może maksymalnie trwać do pewnego wielu. 

Czyste powtórzę teraz raczej ma luz więc warto dzwonić, kiedyś to czekałem godzinę na infolinii Czyste Powietrze. Sam jeszcze tej drogi nie pozniej ale regulaminy przeczytałem i rozmawialem z każdą z tych 4 instytucji. Raczej poza gminnym dotacjami reszta naliczana jest tak samo dla modernizacji instalacji ( nawet grzejniki czy zawory elektroniczne), odzysk ciepła z wentylacji, okna, drzwi, ocieplenie dachu, osuszanie i ocieplanie fundamentów. 

W katowickim WFOŚiGW nie wymagaja bufora do kotłów zasypowych, więc pewno gdzies indziej tak samo (choc może warto przy takich doplatach) więc tak kocioł to nie problem bo gminne dotacje nie schodzą poniżej 3 tys, jednak tak zasypowych nie lubią. Kwota na kocioł z kominem, zaworem i ewentualnie buforem to 10 tys dla węgla i 20 tys dla peletu /drewna. 

Dasz radę to nie jest takie trudne, jak ja się przebilem to luz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.