mateuszgarus Opublikowano 4 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Dzień Dobry, chciałbym się poradzić jak najlepiej/optymalnie ustawić sterownik St 480 N pod kocioł 20 KW z podajnikiem na ekogroszek- obecnie stosuje Karlik 26Mj. Kocioł po osiągnięciu temperatury zadanej 53 stopnie wytrzymuje w podtrzymaniu około 10 min - temperatura spada o 2 stopnie a następnie się załącza . Potrzebuje około 7 min na uzyskanie zadanej temperatury i na nowo cały proces. Karlik (opał) spala się średnio pozostają spieki ale jest i również sam pył. Temperatura na grzejniki ustawiona na około 40 stopni. Co moglibyście mi Panowie doradzić aby poprawić te osiągi czy w ogóle da się coś zrobić z tym ? Dom ma około 140 m2. Moje ustawienia : czas podawania 15 s czas przerwy podawania 40 s praca podtrzymania 30 s przerwa podtrzymania 27 min praca wentylatora w podtrzymania 25 s czas przerwy wentylatora w podtrzymaniu 5.3 min siła nadmuchu 30%
Zbyszko125 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Sterownik pracuje w PIDzie czy dwustanie? Jeśli w Pidzie ma modulować a nie się odstawiać. To co widać na foto masz huragan na palniku.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
mateuszgarus Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zbyszku zdjęcie zostało zrobione zaraz po tym jak osiągnął temperaturę i przeszedł w stan podtrzymania. Kocioł jest firmy MCE V7 palnik jest retortowy DUO, sterownik włącza się w sposób sekwencyjny podajnik i wentylator. Wentylator promieniowy WPA 06. Jestem laikiem w tym temacie. Dopiero się uczę tego typu pieca.
YaroXylen Opublikowano 4 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Witam. Mam pytanie, kto koledze polecił taki wielki kocioł kupić? 20kW na 140m nowej chatki to dwukrotnie za dużo, do tego dosyć mocny węgiel ...Ciężki start będziesz miał. Jaki masz sterownik w kotle, koniecznie więcej informacji o instalacji, bez tego ciężko będzie pomóc. Pozdrawiam YARO Sorki dopiero zobaczyłem że podałeś jaki masz sterownik
YaroXylen Opublikowano 4 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Kolego. Ten sterownik posiada funkcję PID czy próbowałeś włączyć? Z opisu wygląda że sterownik pracuje dwustanowo. YARO
mateuszgarus Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Przedstawiciel firmy. Dom ma 19 lat, ocieplenie 10 cm, dach nie ocieplony, strop drewniany, na stropie wełna. Nie potrafię odpowiedzieć czy posiada funkcje pid. Jest to ten sterownik http://www.protech.pl/materialy/_upload/ST-480N_2016-09-29.pdf
mateuszgarus Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Dobra doczytałem nie będzie miał funkcji PID będzie to dwustawny.
YaroXylen Opublikowano 4 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Witam ponownie. Sorki troszkę się zamieszałem, myślałem że kotły 5klasy mają sterowniki PID czy inne sterowanie ciągłego spalania.... nie przypuszczałem że dwustan w potrzymaniu spełnia normy 5kl tak jak pisze producent na stronie. A kolego co się dzieje? za dużo spala, zimno w domu? Yaro.
mateuszgarus Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 4 Grudnia 2019 W domu ok, spala około 40 kg na dwie doby. Ja mam pytanie czy jeśli osiągnie temperaturę zadaną w tym przypadku 53 stopnie to 10 min w którym utrzymuje temperaturę a następnie się załącza jest dobrym czasem ? Czy powinienem szukać lepszego ustawienia? Czas który potrzebuje do osiągnięcia znów temperatury zadanej to około 6-7 minut.czy jest też dobry czas ? Spala opał w miarę dobrze chociaż trochę go spieka a ja chciałbym znów żeby spalało cały. Trochę też zapewne mam za duże oczekiwania...? ale wolę spytać osób z dużo większym doświadczeniem. Pozdrawiam
Zbyszko125 Opublikowano 11 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Przewymiarowany kocioł..... sporo % pójdzie w komin. Chata potrzebuje x kw i tyle.musi dostać, a kotła.zadaniem jest te kw dostarczyć. Na taką chatę to 12 kw to pewnie byłoby aż nadto. Dla przykładu prawie 190m2 nie ocieplonej chaty 15kw lata od 5 lat, i w zasadzie zimą gdy za oknem ok -20° kocioł chodzi na ponad 80% swojej mocy czyli ok 12-kw. W normalne temp jakie są od kilku lat max -10° kociołek sobie pyka w zakresie 30-60% mocy zależnie od temp za oknem. Zastanawiające jest to że sterownik w kotle 5kl to dwustanowiec. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.