Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tekla Draco D 25kw ekogroszek problem z wahaniem temperatury

misza87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z ustawieniem pieca Tekla Draco D 25kw na ekogroszek, sterownik Compit select

Piec nagrzewa się do 58 stopni wchodzi w podtrzymanie, pompa CO załącza się od 52 stopni na piecu, zwór 4d oddzielny na grzejniki oddzielny na podłogówkę, oddzielne pompy na grzejniki i podłogówkę.

Pompa na grzejniki na 3 biegu

Temperatura na grzejnikach bardzo powoli się podnosi po załączeniu pompy, osiąga zadaną temperaturę po czym piec jest już w podtrzymaniu temperatura na grzejnikach spada np od 45 do 36 po czym piec spada w podtrzymaniu do 39 zaczyna grzac goni do 58 i znowu wchodzi w podtrzymanie

Czujnika pokojowego nie ma. Piec chodzi na harmonogramie pogodowym. 10c na dworze 40 grzejniki, 0c na dworze 45 grzejniki, -10c na dworze 50 grzejniki

powierzchnia do ogrzania 209metrów, piwnica i poddasze urzytkowe, budynek ocieplony rok budowy 2011

ustawienia na piecu:

podawanie 5s fabrycznie

przerwa 21 s

nadmuch 130 (maks 250)

podtrzymanie 20 min

czas otwierania mieszacza 1 90s

wylaczenie termostatu PCO1 TAK

CO dod. T. Kotła 13 (min 0 maks 15)

praca w PID NIE

podtrzymanie korekta 0

czujnik podajnika TAK

histereza kotła 2C (min 0 mask 5)

PID histereza 15C (min 0 maks 40)

dynamika PID 7 (min 1 maks 10)

temperatura powrotu 25C (min 24 maks 90)

20191203_172514.jpg

20191203_172507.jpg

20191203_172458.jpg

Opublikowano

Hej, najlepiej dorysuj schemat instalacji + pierwsza myśl jaka sie nasuwa po tym ostatnim zdjeciu to brak ochrony powrotu...

Opublikowano

dziekuję za odpowiedź, nie znam się na rysowaniu instalacji dlatego załączam dodatkowe zdjęcia patrząc na piec po lewej stronie jest pompa od grzejników po prawej o podłogówki

na ile ustawić ochronę powrotu?

20191203_203446.jpg

20191203_203427.jpg

20191203_203416.jpg

Opublikowano

@misza87 zanim przesiadłem się na pellet, użytkowałem  sterownik SELEKT, udało mi się go dosyć dobrze rozgryźć, ale w mojej opinii pierwsze co powinieneś zrobić to porządek w okablowaniu, nie żebym się czepiał ale ewentualne zdjęcia, o które poprosi ktoś na forum będą bardziej czytelne.

1. Masz 2 zawory 3d czy 1 4d i 3d ? 

2. W instalacji zauważyłem coś co raczej nie powinno mieć miejsca, a mianowicie tzw syfon. może dojść do zapowietrzenia w tym miejscu, oraz ogólny chaos jeżeli chodzi np o średnice rur 

3. Miałeś już pierwsze odpalenie przez autoryzowany serwis TEKLI ? ewentualnie jak powiesz skąd jesteś i okaże się, że masz niedaleko to dam namiar na privie na serwisanta, który mnie doskonale przeszkolił. 

Dodaj jeszcze fotki jak to trochę ogarniesz, najlepiej z opisami. Schemat byłby dobry ale wystarczą dobre zdjęcia, na których dobrze będzie widać podłączenia hydrauliczne co z czym i dlaczego 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.