misza87 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam, mam problem z ustawieniem pieca Tekla Draco D 25kw na ekogroszek, sterownik Compit select Piec nagrzewa się do 58 stopni wchodzi w podtrzymanie, pompa CO załącza się od 52 stopni na piecu, zwór 4d oddzielny na grzejniki oddzielny na podłogówkę, oddzielne pompy na grzejniki i podłogówkę. Pompa na grzejniki na 3 biegu Temperatura na grzejnikach bardzo powoli się podnosi po załączeniu pompy, osiąga zadaną temperaturę po czym piec jest już w podtrzymaniu temperatura na grzejnikach spada np od 45 do 36 po czym piec spada w podtrzymaniu do 39 zaczyna grzac goni do 58 i znowu wchodzi w podtrzymanie Czujnika pokojowego nie ma. Piec chodzi na harmonogramie pogodowym. 10c na dworze 40 grzejniki, 0c na dworze 45 grzejniki, -10c na dworze 50 grzejniki powierzchnia do ogrzania 209metrów, piwnica i poddasze urzytkowe, budynek ocieplony rok budowy 2011 ustawienia na piecu: podawanie 5s fabrycznie przerwa 21 s nadmuch 130 (maks 250) podtrzymanie 20 min czas otwierania mieszacza 1 90s wylaczenie termostatu PCO1 TAK CO dod. T. Kotła 13 (min 0 maks 15) praca w PID NIE podtrzymanie korekta 0 czujnik podajnika TAK histereza kotła 2C (min 0 mask 5) PID histereza 15C (min 0 maks 40) dynamika PID 7 (min 1 maks 10) temperatura powrotu 25C (min 24 maks 90)
pafiik Opublikowano 3 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Hej, najlepiej dorysuj schemat instalacji + pierwsza myśl jaka sie nasuwa po tym ostatnim zdjeciu to brak ochrony powrotu...
misza87 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 3 Grudnia 2019 dziekuję za odpowiedź, nie znam się na rysowaniu instalacji dlatego załączam dodatkowe zdjęcia patrząc na piec po lewej stronie jest pompa od grzejników po prawej o podłogówki na ile ustawić ochronę powrotu?
makrela Opublikowano 3 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2019 @misza87 zanim przesiadłem się na pellet, użytkowałem sterownik SELEKT, udało mi się go dosyć dobrze rozgryźć, ale w mojej opinii pierwsze co powinieneś zrobić to porządek w okablowaniu, nie żebym się czepiał ale ewentualne zdjęcia, o które poprosi ktoś na forum będą bardziej czytelne. 1. Masz 2 zawory 3d czy 1 4d i 3d ? 2. W instalacji zauważyłem coś co raczej nie powinno mieć miejsca, a mianowicie tzw syfon. może dojść do zapowietrzenia w tym miejscu, oraz ogólny chaos jeżeli chodzi np o średnice rur 3. Miałeś już pierwsze odpalenie przez autoryzowany serwis TEKLI ? ewentualnie jak powiesz skąd jesteś i okaże się, że masz niedaleko to dam namiar na privie na serwisanta, który mnie doskonale przeszkolił. Dodaj jeszcze fotki jak to trochę ogarniesz, najlepiej z opisami. Schemat byłby dobry ale wystarczą dobre zdjęcia, na których dobrze będzie widać podłączenia hydrauliczne co z czym i dlaczego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.