Szczypiorr Opublikowano 2 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czym ogrzać garaż blaszany na czas grzebania przy aucie? Mowa podniesieniu temp kilka stopni na 2-3 godziny parę razy w miesiącu?Patrzyłem nagrzewnice 3kW ale z tego co czytam opinie to powietrze z nich leci ciepłe a nie gorące
robinet Opublikowano 3 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Są nagrzewnice gazowe. Koszt około 200zł, butlą 11kg możesz grzać na maksa około doby.
Szczypiorr Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Nagrzewnica gazowa nie ma odprowadzenia spalin więc może być krótki żywot w tym garażu a przy otwartej bramie nie ma sensu
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2019 @Szczypiorr Bo mieć nie musi-nie każda.Są nawet takie z termostatami.
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Pofatygowałem się :) Luknij: https://youtu.be/dRfa1YYMGlw
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Chcesz mi powiedzieć że ona podczas spalania gazu nie spała tlenu i nie ma z niej spalin gazu? Niby jakim cudem? Pofatyguj się jeszcze i dla własnej informacji poczytaj czy można taką nagrzewnica grzać w zamkniętym pomieszczeniu bez wentylacji :) I ja się pofatygowalem http://ckusc.pl/nagrzewnice-gazowe-a-stala-wentylacja-pomieszczenia
Gość Opublikowano 4 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 4 Grudnia 2019 @Szczypiorr To,że zamkniesz drzwi w blaszanym garażu nie oznacza od razu,że jest to zamknięte pomieszczenie:)
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Uznam to za żart, że proponujesz taka nagrzewnice do blaszaka
Hermogenes Opublikowano 4 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Szczypior grzej elektrycznymi, popatrz ta gazowa z filmu ma 30 kW ( chyba że źle usłyszałem ). Kilka razy pisałem trzeba dać kilka takich 3kW aby jej dorównać jeśli to blaszak bez termoizolacji cienko widzę przy trzech takich 3kW ale jak dasz 6 szt razem będzie 18 kW czyli 10zł na godzinę i kabel 5x4 mm2. W murowanym jak kiedyś napisałem 3 szt po 2kW dają radę spokojnie tyko trzeba włączyć wcześniej aby nadrobić nocne wychłodzenie. Pozdrawiam Hermogenes
Gość Opublikowano 4 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 4 Grudnia 2019 58 minut temu, Szczypiorr napisał: Uznam to za żart, że proponujesz taka nagrzewnice do blaszaka Aż tak szczelnego blaszaka masz? Poza tym są jeszcze nagrzewnice z odprowadzeniem spalin. Z drugiej strony masz rację-lepiej nie polecać nic. Kup nagrzewnicę elektryczna 3kW i po problemie-tylko załóż kurtkę:)
Hermogenes Opublikowano 4 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Wiesz dlaczego polecam elektryczne; grzeliśmy na imprezach różnymi gazowe z katem i bez olejowe i zostało przy elektrycznych napędzanych prądem z agregatu. Jeszcze jedno jak masz kupione nówki nie śmigane to lepiej jest je wygrzać dzień czy dwa na podwórku zanim wstawisz do garażu; czy to będzie el czy gaz. Pozdrawiam Hermogenes
SONY23 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Do dłubania w aucie to może i dmuchawa elektryczna lepsza ale do pracy w jednym miejscu, np. na stojąco przy warsztacie polecam coś promieniującego, typu stare " słoneczko". Ciche to i przyjemniej grzeje od nadmuchu.
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Chodzi mi po głowie webasto ale koszt duży. Elektryczne najlepsze by było ale na 220v i jedna sztuka. Nie muszę mieć 15' w garażu. Tylko jak będzie -5 to żeby było na plusie, z 5 stopni różnicy i zawsze to inaczej. Jakąś elektryczna możecie polecić?
Hermogenes Opublikowano 4 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Na 1 gniazdko 230V to nawet nie myśl bo jak ogrzejesz brzuch to plecy będą zimne.Niedawno był podobny temat kolega Benton661 zakładał w garażu ogrzewanie i się chyba nie chwalił do końca może Tobie zdradzi kulisy sprawy. Pozdrawiam Hermogenes
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #15 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Czyli takie nagrzewnice 3kW nic nie dadzą?
Hermogenes Opublikowano 4 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Przecież taką 3kW to tylko jedną możesz podłączyć do do linii 230 V i to tylko do robionych wg. nowych standardów. Zasada jet w przybliżeniu taka 1kW na 1 mm/2 drutu. Teraz minimalny przekrój linii na gniazda 2,5 mm/2, dawniej było 1,5 a stare gniazda i wtyczki są 6/10A, więc taka 3kW może zniszczyć instalację. Tak z ciekawości szukałem nagrzewnic z zamkniętą komorą spalania , są tylko mocne i Bardzo drogie. Pozdrawiam Hermogenes
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #17 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Rozumiem, że jedna, sam przecież pisałem że chce jedna właśnie z tego względu. Instalacja jest nowa i przewód jest 2.5mm2 więc powinno wytrzymać takie 2.5kW. Tylko czy to coś nagrzeje u czy to ma ta moc, bo włączałem u znajomego faks okrągła co leciało ciepłe powietrze, to już farelka która mam w domu grzeje mocniej że dłoni nie utrzyma.Myślałem o czymś takim https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-elektryczna-2-5-kw-2500w-farelka-8660701023?utm_medium=app_share&utm_source=facebookLubhttps://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-elektryczna-grzejnik-2-5kw-2kw-my11720-8657140756?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Gość berthold61 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 4 Grudnia 2019 kombinujecie jak konie pod górkę , kup sobie pierwszą lepszą klimatyzację nawet używana za 5 stów będzie dobra a nowe za tysiaka z hakiem kupisz znajdziesz jakiegoś mechasa co ci to nabije i grzejesz ile wlezie a nadmuch to nadmuch a nie jaki grzejnik sam sobie pod nosem grzeje a po drugiej stronie zimno .
Hermogenes Opublikowano 4 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 4 Grudnia 2019 To nie ja kolega chce mnie namówić abym przyznał że będzie mu ciepło od takiej 1 farelki. Pozdrawiam Hermogenes
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #20 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Tak do blaszka kupię klimatyzację... Szkoda że nikt nie powie wprost na pytanie. Czy taka nagrzewnica 2.5kW zmieni temp.Tylko 10 postów nie na temat.
Gość Opublikowano 4 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Będzie,w kurtce i czapce:) Ta nagrzewnica do blaszaka się nie nadaje.W szczelnym ceglanym garażu mało co daje. @berthold61 Też o tym pomyślałem,ale z 1kW przy -5°C ile odda? 3kW?
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #22 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Więc temat się rozwiązał. Albo kupię webasto albo dam sobie spokój
Hermogenes Opublikowano 5 Grudnia 2019 #23 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Szczypior od początku tematu napisałem że do blaszaka masz dać 6 takich nagrzewnic, a Ty uparcie pytasz czy 1 nagrzeje i zmieniasz tylko modele ; a to kolegi,może ta z domu, albo żółta z allegro. Pozdrawiam Hermogenes
Szczypiorr Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor #24 Opublikowano 5 Grudnia 2019 A z ciekawości sprawdzę i włączę na farelke na 30min i czy wzrośnie temp i o ile.Nie ma sensu kupować 6 nagrzewnic, koszt i miejsce, instalacja.Jedyne słuszne to webasto jak już inwestować
Gość berthold61 Opublikowano 5 Grudnia 2019 #25 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Widziałeś ty aby kiedyś jaką wydajność ma taka klima np 2,5 kw ? daje sobie rękę uciąć że będziesz w mrozie robił w samej koszuli .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.