Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Mam parter - podłogówka 120m, góra mniejsza grzejniki, kocioł kondensacyjny,

Pytanie: czy puścić podłogówkę z grzejnikami na jednej temperaturze czy rozdzielić układy na różne temperatury?

Opublikowano

Dzięki za pomoc.

Na jaką temperaturę zasilania jest najlepiej wyliczać płyty grzejne? Jak najniższą? Potrzeba w tedy więcej rurek ale wydaje mi się, że płytę można wtedy szybiej nagrzać. Pompa musi być chyba mocniejsza.

Opublikowano
Mam parter - podłogówka 120m, góra mniejsza grzejniki, kocioł kondensacyjny,

Pytanie: czy puścić podłogówkę z grzejnikami na jednej temperaturze czy rozdzielić układy na różne temperatury?

Najpierw trzeba obliczyć zapotrzebowanie podłogówki i układu grzejnikowego (najlepiej niech to zrobi ktoś kto na tym się zna). Określi temperaturę zasilania, ile pętli i jak mają być rozmieszczone, czy konieczny jest dodatkowy układ pompowy dla podłogówki (prawdopodobnie tak), jaki zawór mieszający, dobierze wielkość kotła. Schemat instalacji znajdziesz w instrukcji kotła. Przy kotle kondensacyjnym warto zainwestować w kocioł z porządnym sterownikiem kotłowym który obsłuży wszystkie obiegi grzewcze (producenta nie ma co wymieniać, każdy twierdzi że to jego produkt jest najlepszy, decyzja trudna ale twoja).

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis