remiq3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam, Proszę o poradę w kwestii wymiany kotła gazowego. Do tej pory mam stary kocioł atmosferyczny, którym ogrzewam wodę, do ogrzewania domu mam podłączony na wymienniku piec miałowy. W związku z coraz większym naciskiem na ekologię, chcę przejść na grzanie tylko gazem. Dom był wybudowany w 2000r, ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe, powierzchnia ok 150m, nie mam ogrzewania podłogowego. Moje pytanie, jest następujące czy jesteście w stanie określić chociaż w przybliżeniu jakie mnie czekają rachunki za gaz.' Dodam, że nie muszę mieć bardzo ciepło w domu, czyli temperatura ok. 20-21 stopni będzie ok. Zastanawiałem się nad fotowoltaiką, ale chyba to rozwiązanie odpada, żeby ogrzać cały dom. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
remiq3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #2 Opublikowano 2 Grudnia 2019 mam jescze jedno pytanie, jak jest różnica w zużyciu gazu piec stary atmosferyczny vs kondensacyjny nowej gezeracji. W tej chwili za grzanie CW płacę 170 za dwa miesiące przy 4 osobach
Ksieciunio Opublikowano 2 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Za cwu zaplacisz trochę mniej lub podobnie, miałem kocioł miałowy i założyłem gaz, teraz za gaz place mniej niż płaciłem za ogrzewanie w mialowcu.
remiq3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 2 Grudnia 2019 3 godziny temu, Ksieciunio napisał: Za cwu zaplacisz trochę mniej lub podobnie, miałem kocioł miałowy i założyłem gaz, teraz za gaz place mniej niż płaciłem za ogrzewanie w mialowcu. jakiej firmy założyłeś piec gazowy, podobno warto kupić kocioł Termet... Jaki masz dom, i jak teraz przestawiają się Twoje koszty ogrzewania.
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Warto. Do prostych instalacji tanio i pewnie.
remiq3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Grudnia 2019 20 minut temu, eliks napisał: Warto. Do prostych instalacji tanio i pewnie. mam instalację z 2000r na plastikowych rurkach, grzejniki panelowe, bez ogrzewania podłogowego...
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 2 Grudnia 2019 No i dobrze, ważne żebyś przy tych 40-55* puszczanych na obieg miał ciepło w domu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.