Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kotła

remiq3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o poradę w kwestii wymiany kotła gazowego.

Do tej pory mam stary kocioł atmosferyczny, którym ogrzewam wodę, do ogrzewania domu mam podłączony na wymienniku piec miałowy.

W związku z coraz większym naciskiem na ekologię, chcę przejść na grzanie tylko gazem.

Dom był wybudowany w 2000r, ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe, powierzchnia ok 150m, nie mam ogrzewania podłogowego. Moje pytanie, jest następujące czy jesteście w stanie określić chociaż w przybliżeniu jakie mnie czekają rachunki za gaz.'

Dodam, że nie muszę mieć bardzo ciepło w domu, czyli temperatura ok. 20-21 stopni będzie ok.

Zastanawiałem się nad fotowoltaiką, ale chyba to rozwiązanie odpada, żeby ogrzać cały dom.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

mam jescze jedno pytanie, jak jest różnica w zużyciu gazu piec stary atmosferyczny vs kondensacyjny nowej gezeracji.

W tej chwili za grzanie CW płacę 170 za dwa miesiące przy 4 osobach

Opublikowano

Za cwu zaplacisz trochę mniej lub podobnie, miałem kocioł miałowy i założyłem gaz, teraz za gaz place mniej niż płaciłem za ogrzewanie w mialowcu.

Opublikowano
3 godziny temu, Ksieciunio napisał:

Za cwu zaplacisz trochę mniej lub podobnie, miałem kocioł miałowy i założyłem gaz, teraz za gaz place mniej niż płaciłem za ogrzewanie w mialowcu.

jakiej firmy założyłeś piec gazowy, podobno warto kupić kocioł Termet...

Jaki masz dom, i jak teraz przestawiają się Twoje koszty ogrzewania.

Opublikowano

Warto. Do prostych instalacji tanio i pewnie.

Opublikowano
20 minut temu, eliks napisał:

Warto. Do prostych instalacji tanio i pewnie.

mam instalację z 2000r na plastikowych rurkach, grzejniki panelowe, bez ogrzewania podłogowego...

Opublikowano

No i dobrze, ważne żebyś przy tych 40-55* puszczanych na obieg miał ciepło w domu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.