Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie kotła klimosz 30 kw .Węgiel kwk wesoła

stanik57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hm..... Ma ktoś szklaną kulę, żeby wywróżyć co kolega ma tam więcej oprócz samego kotła firmy Klimosz?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Od dwóch miesięcy próbuje ustawić ten kocioł .różne  ustawienia węgiel się nie dopala Węgiel kwk wesoła.Serwisant stwierdził że ten węgiel nie będzie się palił efektywnie . Polecił kupić z Castoramy  Carbon R 26 MJ/ efekt spalania bardzo dobry tylko tego węgla z wesołej mam 5 ton 

Opublikowano

Serwisant tak stwierdził? Ciekawe na jakiej podstawie, chyba takiej że nie miał pojęcia jak ustawić ster. Każdy węgiel da się ładnie spalić, no może trochę jeden lepiej inny trochę gorzej. Ogólnie wesoła uchodzi za węgiel z nieco wyższej półki. I np jeden węgiel lubi sobie "poleżeć" inny chce mniej wiatru inny więcej. Generalnie co do spalalania najlepsze są węgle czeskie, ale to brunatny więc szkoda kotła. Jaki ster, czy dwustan, czy jakiś PID czy inny wynalazek fuzylogic, stery pracujące w auto(PID) modulują mocą, a dwustan działa na zasadzie on /off

Opublikowano

Instrukcja obsługi nic nie mówi? W ręcznym ustawia się zazwyczaj czas podawania, czas przerwy, moc wiatru, i w podtrzymaniu również z tym że jeszcze może być krotność . W PID jest trochę bardziej skomplikowane i zależy od stera. Np może być do ustawienia kaloryczność opału,potencjał podajnika, a napewno jest czas podawania ,.może być przerwa dla min mocy, dla max mocy, siła nadmuchu dla min i max i kilka innych zależy od stera. Także.musisz.poznac zasadę działania swojego stera. Generalnie nastawy zaczyna się od możliwie krótkiego czasu podawania np od 3-5 s, i nadmuchu płomień ma być spokojny bez iskier , bez dymiących koncówek. Tak w skrócie

Opublikowano

Sytuacja się klaruje zmieszałem Wesołą  z kwk  Sobieski kocioł szybko dochodzi do 60 stopni nawet przekroczy o 5 stopni 

Opublikowano

Do wesołej można też z powodzeniem domieszać pellet wtedy  jeszcze lepiej powinna się poprawić jakość spalania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.