stanik57 Opublikowano 25 Listopada 2019 #1 Opublikowano 25 Listopada 2019 Mam kocioł klimosz 30 kw pale węglem kwk Wesoła .Pomocy w ustawieniu tego kotła
Zbyszko125 Opublikowano 25 Listopada 2019 #2 Opublikowano 25 Listopada 2019 Hm..... Ma ktoś szklaną kulę, żeby wywróżyć co kolega ma tam więcej oprócz samego kotła firmy Klimosz?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
stanik57 Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 25 Listopada 2019 Od dwóch miesięcy próbuje ustawić ten kocioł .różne ustawienia węgiel się nie dopala Węgiel kwk wesoła.Serwisant stwierdził że ten węgiel nie będzie się palił efektywnie . Polecił kupić z Castoramy Carbon R 26 MJ/ efekt spalania bardzo dobry tylko tego węgla z wesołej mam 5 ton
Zbyszko125 Opublikowano 25 Listopada 2019 #4 Opublikowano 25 Listopada 2019 Serwisant tak stwierdził? Ciekawe na jakiej podstawie, chyba takiej że nie miał pojęcia jak ustawić ster. Każdy węgiel da się ładnie spalić, no może trochę jeden lepiej inny trochę gorzej. Ogólnie wesoła uchodzi za węgiel z nieco wyższej półki. I np jeden węgiel lubi sobie "poleżeć" inny chce mniej wiatru inny więcej. Generalnie co do spalalania najlepsze są węgle czeskie, ale to brunatny więc szkoda kotła. Jaki ster, czy dwustan, czy jakiś PID czy inny wynalazek fuzylogic, stery pracujące w auto(PID) modulują mocą, a dwustan działa na zasadzie on /offWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
stanik57 Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 25 Listopada 2019 Sterownik Klimosz komfort RT-16 jest tam opcja PID auto i ręcznie nie rozumie do końca jak to załonczyc
Zbyszko125 Opublikowano 26 Listopada 2019 #6 Opublikowano 26 Listopada 2019 Instrukcja obsługi nic nie mówi? W ręcznym ustawia się zazwyczaj czas podawania, czas przerwy, moc wiatru, i w podtrzymaniu również z tym że jeszcze może być krotność . W PID jest trochę bardziej skomplikowane i zależy od stera. Np może być do ustawienia kaloryczność opału,potencjał podajnika, a napewno jest czas podawania ,.może być przerwa dla min mocy, dla max mocy, siła nadmuchu dla min i max i kilka innych zależy od stera. Także.musisz.poznac zasadę działania swojego stera. Generalnie nastawy zaczyna się od możliwie krótkiego czasu podawania np od 3-5 s, i nadmuchu płomień ma być spokojny bez iskier , bez dymiących koncówek. Tak w skrócieWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
stanik57 Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 26 Listopada 2019 Sytuacja się klaruje zmieszałem Wesołą z kwk Sobieski kocioł szybko dochodzi do 60 stopni nawet przekroczy o 5 stopni
marcus312 Opublikowano 27 Listopada 2019 #8 Opublikowano 27 Listopada 2019 Do wesołej można też z powodzeniem domieszać pellet wtedy jeszcze lepiej powinna się poprawić jakość spalania.
stanik57 Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 27 Listopada 2019 Z pelletem nie bardzo to się paliło z węglem brunatny z Czech dobrze się pali
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.