Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 #1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Witam Szanownych forumowiczów Jestem zielony w temacie ,,palenia w kotle,, i dlatego skusiłem się na kupno kotła Seko max le 17 kw.Po obejrzeniu filmiku na You tube na którym gościu zachwala jaki to bezobsługowy i bezproblemowy kocioł kupiłem go.Miesiąc temu fachowcy zamontowali go i zacząłem grzać chałupę.Wszystko pięknie,czysto i jestem zadowolony z niego ale...co trzy dni muszę czyścić popielnik i tą rurę ze ślimakiem od odpopielania bo wygasza mi piec i wyświetla alarm ,,zablokowany mechanizm czyszczenia,, Czy można ten ślimak odpopielający jakoś zablokować?bo jak mam zdejmować worek i czyścić tą rurę ze ślimakiem to do d...y taka wygoda.Jak to dziadostwo zablokować żeby wybierać popiół tylko z popielnika?żeby jeszcze nie wygaszał się kocioł to bym jakoś sobie poradził ale jak jadę do pracy a żona wydzwania że piec wygaszony to szlag mnie trafia bo tyle kasy władowałem żeby mieć spokojną głowę a tu więcej strachu przed mrozami niż jak miałem zwykłego śmieciucha...I raptem facet zwinął filmy co były na You tube zachwalające ten kocioł.Czy ktoś poradzi jak to dziadostwo odłączyć,te odpopielanie oczywiście?
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 24 Listopada 2019 Nie,kolana nie ma tylko rura wychodzi pod kątem do góry
Kijasr Opublikowano 24 Listopada 2019 #4 Opublikowano 24 Listopada 2019 A zawleczka się może nie zerwała?
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 24 Listopada 2019 Przy podawaniu ekogroszku ślimak się kręci,popiół bez kamieni,spieków...wzorcowy z bartex Gold
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2019 Czy można zdjąć zawleczkę (jeśli takowa jest)żeby te wałek odpopielacza sie nie kręcił?
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Listopada 2019 #7 Opublikowano 24 Listopada 2019 30 minut temu, Zbych1 napisał: ,,,, co trzy dni muszę czyścić popielnik i tą rurę ze ślimakiem od odpopielania bo wygasza mi piec i wyświetla alarm ,,zablokowany mechanizm czyszczenia,,,, ,,,, Czy ktoś poradzi jak to dziadostwo odłączyć,te odpopielanie oczywiście? Witaj @Zbych1 na forum. Pytanie, nie lepiej z tym pytaniem zwrócić się do fachowców, którzy dokonali montażu kotła lub serwisu producenta kotła ?. Wiem, że dziś niedziela i nikt słuchawki telefonu nie podniesie, ale ten przypadek nie należy chyba do pilnych. Powołując się na DTR sterownika kotła, kocioł posiada czujnik napędu odpopielania oznaczony na schemacie jako S1. Linia sygnałowa tegoż czujnika podpięta jest pod zacisk nr. 25 na listwie sterownika. Można spróbować odłączyć tę linie sygnałową czujnika i sprawdzić organoleptycznie zachowanie kotła. @Zbych1 wykonujesz to na własną odpowiedzialność. Nie rozumiesz zagadnienia, zleć to fachowcom.
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 24 Listopada 2019 Dzięki za info,jutro zadzwonię i zapytam w serwisie choć wolałbym żeby ktoś kto używa tych kotłów odpowiedział bo przypadek raczej nie pierwszy z tym odpopielaniem
arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Listopada 2019 #9 Opublikowano 24 Listopada 2019 Użytkuję tam kocioł drugi pełny sezon, i żadnych problemów, z odpopielaniem nie miałem, sprawdź czujnik, jego działanie i podłączenie. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 24 Listopada 2019 Dzięki za info,jutro zadzwonię i zapytam w serwisie choć wolałbym żeby ktoś kto używa tych kotłów odpowiedział bo przypadek raczej nie pierwszy z tym odpopielaniem
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 24 Listopada 2019 Czy mógłbyś tak łopatologicznie napisać co miałbym sprawdzić ?
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #12 Opublikowano 24 Listopada 2019 Gdzie znajduje się ten czujnik?
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Listopada 2019 #13 Opublikowano 24 Listopada 2019 Nie wiem gdzie fizycznie jest umieszczony czujnik napędu odpopielania oznaczony jako S1. Dane dotyczące tego czujnika zaczerpnąłem z DTR sterownika kotła. Do linii sygnalizującej błędy, są podłączone równolegle jeszcze następujące czujniki:S2 – czujnik otwarcia drzwi i klapy zasobnika paliwaS3 – czujnik obrotów w wentylatorze (czujnik hall’a) S4 – czujnik zablokowania siłownika czyszczenia wymiennika
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #14 Opublikowano 24 Listopada 2019 Gdzieś na forum jest wypowiedź forumowicza który wezwał serwis i skasowali mu tą zawleczkę bo też miał problemy z tym popiołem
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Listopada 2019 #15 Opublikowano 24 Listopada 2019 @Zbych1 może wystarczy w Twoim przypadku prosty zabieg, wymieniać worek z popiołem co dwa dni.
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 24 Listopada 2019 W tym worku po trzech dniach jest około kilograma popiołu...nie urobię na worki
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Listopada 2019 #17 Opublikowano 24 Listopada 2019 Marudzisz. Przy przekładni motoreduktora masz osłonę. Odkręć ją przy wyłączonym kotle z prądu. Dolna oś, to oś napędu odpopielania. Zobacz czy tam jest zawleczka, jeżeli jest to ją zdemontuj. ps.@Zbych1 miej świadomość, że ja tego kotła na oczy nie widziałem.
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #19 Opublikowano 24 Listopada 2019 Czy ta sruba z nakretka na walku to jest ta zawleczka?
Zbych1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #20 Opublikowano 24 Listopada 2019 Tylko czy jak zdejme zawleczke nie wlaczy sie alarm zablokowanego mechanizmu czyszczenia?
luki1904 Opublikowano 26 Listopada 2019 #21 Opublikowano 26 Listopada 2019 Miałem ten sam problem ze zrywającą się zawleczką z odpopielania. Nie wiem jak w Twojej wersji kotła, bo ja mam mój 3 sezon i nie wiem czy w przeciągu trzech lat zostało coś zmodyfikowane, ale u mnie rura od odpopielania była zakończona do góry kolanem. Jak tylko je usunąłem, problem ze zrywanie zawleczki zniknął. Podejrzewam, że popiół w tym kolanie się ubijał i nie mógł przejść dalej, ślimak się blokował i zrywało zawleczkę. Jeżeli zdejmiesz tylko zawleczkę, to będzie włączać alarm, że zawleczka zerwana bo czujnik nie wykryje obrotu ślimaka.
Zbych1 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #22 Opublikowano 30 Listopada 2019 U mnie kolana nie ma tylko rura około 30 cm idzie pod kątem do góry,W połowie dolna jej część jest odcięta żeby popiół wylatywał do worka,podciąłem ją bardziej żeby szybciej wypadał i się nie blokował.Zawleczki nie zrywa tylko włącza się alarm i wygasza piec...czyszczę popielnik i wylot tej rury odpopielacza jak jadę na dłużej do pracy dla świętego spokoju.Generalnie to roboty przy tym więcej bo trudno się dostać do ślimaka żeby go dobrze wyczyścić ale kupiłem odkurzacz i nim wyciągam popiół,jak na razie jest ok.
Zbych1 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #23 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zadzwoniłem jednak do serwisu Seko,nawiasem mówiąc kontakt szybki i znakomity,przedstawiłem temat i się okazało że to nie odpopielanie tylko alarm dotyczył tego mechanizmu czyszczenia czyli ten silnik na kotle.Bardzo miły serwisant pomógł mi zmienić ustawienia przez telefon i jest ok...a już chciałem odpiąć ten ślimak.Dzięki z podpowiedzi i myślę że temat zamknięty.
arturgruszeczka1 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Kolego mógłbyś podać, jakie masz teraz ustawienia odpopielania? Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
Zbych1 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor #25 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Jeśli chodzi o odpopielanie to jest tylko regulacja obrotów odpopielania u mnie jest na 72.Alarm znów się załączył po trzech dniach,podesłali mi nowy czujnik i zobaczę jak będzie teraz...dobrze że zima lekka bo często mnie nie ma w domu a piec się wygasza po tym alarmie.Porażka jak to niczego nie zmieni,ta wymiana na nowy czujnik.Kolego jak włączysz ręcznie czyszczenie to włącza się ON i nie gaśnie,czy przełącza sie po chwili na OFF
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.