Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nadzór i tryby pracy w Metalfach Smart Pellet 16kW

Plot3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem :)
Od miesiąca mamy w kotłowni nowe źródło ciepła. Przyznam, że nie pamiętam od kiedy przyswoiłem tyle nowej wiedzy jeśli chodzi ogółem o kwestię CO i CWU w tak krótkim czasie :) Serwisant podsunął mi opcję Wybór termostatu dla kotła - Uniwersalny. Czyli kocioł startuje kiedy sterownik pokojowy przekaże sygnał na styki. Ogółem działa to ok, tylko zastanawia mnie kwestia, jak bardzo (nie) cieszy się kocioł, kiedy pomieszczenie się nagrzewa do 21,5C, a on osiągnął ledwo 55C i się wygasza. Dziennie rozpala się 3-4 razy w tej konfiguracji.

Z uwagi, że dzisiaj temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach 0, próbuję ograniczyć ilość wygaszania i rozpalania kotła, niech sobie hula w granicach zadanej temperatury, aby dłużej żył w szczęściu i sielance. Póki co do testów ustawiłem zadaną na 60C, kocioł pracuje w FL. Domyślnie ustawienia nadzoru są dziwne, gdyż podanie paliwa to bodajże 15s, przerwa to 30min. Obecnie próbuję podanie 3s, przerwa 3min, wydłużenie nadmuchu 25s. Płomień niestety wg sterownika mocno skacze i schodzi po kilku razach podania do 0%, ale podglądam przez drzwiczki i widać, że bez problemu mógłby jeszcze się rozpalić.

Może ktoś użytkuje taki sprzęt i podsunąłby mi swoje ustawienia? :)

Jeszcze kwestia trybu pracy. Teraz śmigam na FL, czyli pali się o 5C więcej niż zadana. W nowej wersji softu nigdzie nie ma opcji H1 i H2, kiedy miałby obniżać moc. Robi to sam. Ogółem przeglądając inne wątki ze sterownikami plum'a, u mnie jest sporo mniej opcji, brak h1 h2, jakieś ważenia, moc kotła w kW, kaloryczność paliwa itp. Ogółem producent uprościł sprawę bo chyba było za dużo problemów :) Staram się ogarnąć poszczególne progi nawiewu i podania paliwa dla progów mocy kotła tak aby po osiągnięciu zadanej+5C nie rosła temperatura kotła. W chwili obecnej zadana to 60C, aktualna kotła w nadzorze 72.3C i minimalnie rośnie bo spaliny mają rzekomo jeszcze ok 87.6C. Będę musiał zatem jeszcze obniżyć trochę krzywą w PID by kocioł łagodniał kiedy będzie zbliżać się do zadanej+5C.

A i jedna sprawa... Czy w trybie pracy Standard sterownik im bliżej do zadanej powinien obniżać moc kotła czy cały czas leci na ustawieniach wprowadznych dla trybu Standard? Instrukcję rozumiem tak, że powinien schodzić mocą w 2 krokach H1 i H2, ale jak obserwuję to pracuje cały czas jednym ciągiem do zadanej bez spadków.
Także jakby był ktoś uprzejmy rozwiać moje dwie zagwozdki, byłbym mega wdzięczny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.