Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór pieca - prośba o pomoc

Fenol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o pomoc w wyborze pieca. Czytałem już na forum sporo ale jest tego dużo do ogarnięcia i zdecydowałem się na stworzenie tematu.

- Budynek budowany w roku 80, 3 kondygnacje i poddasze powierzchnia do ogrzania 250m (pół 1 kondygnacji i całe 2 kolejne)

- ocieplenie to: pustak 24cm przerwa 4 cm i pół pustaka 12cm w sumie 36cm, styropian 8cm, okna wymienione na nowe plastikowe z niższej półki cenowej, dzwi wejściowe klasa wyższa i bardzo szczelne, strop ostatniej kondygnacji ocieplony wełną czyli podłoga poddasza, drzwi garażowe nowe szczelne

- instalacja zmodernizowana cienkie rurki, komin 13 metrów cegła wymiary 14x27

- bojler 300 litrów do ogrzania wody (są solary do ogrzewania wody też ale w zimę nie dają rady)

Chcę zakupić piec z podajnikiem klasy 5 z certyfikatem ekodesign na ekogroszek. Myślę że 20 kw lub 22 powinno wystarczyć ale proszę o pomoc. Kolega polecał pieca malina bo ma zamontowane już 3 i jest zadowolony ale nie mam przekonania tym bardziej, że czytałem opinie i są różne. Myślę o defro z serii sigma e ale też nie jestem pewny. Był niby fachowiec ale z rozmowy itd to wynikało, że nie za bardzo znał się w temacie. Tylko podłączyć i wszystko. Nie doradził nic. Proszę o pomoc i sugestie na co zwrócić uwagę jak również polecenie piecy mających dobrą renomę

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Przewinęła mi się kilka razy ta firma. Na stronie są zalecenia do starego budownictwa max 180m. Do ogrzania jest 250. Co prawda ściany są grube ale styropianu tylko 8 cm. Czy ten piec nie jest za mały?

Opublikowano

Pogadaj z producentem a dokładnie z Jarosławem Orłowskim on ci doradzi co i jak napewno się dogadacie.

Opublikowano

No czyszczenie nie wiedziałem ale wielkość to tylko chyba wysokość, więc różnica niewielka. Za to w cenie duża. Jeżeli bierzemy wersję full skamp z czujnikami to 9500 a tu 7600.

Opublikowano

Jeszcze skamp ma cichą przekładnie i enegoszczedny silnik 40 watowy. Najlepiej to zadzwoń do producenta

Opublikowano

Skamp-pv ma bardziej zaawansowaną konstrukcję. Masz pionowy grill spalinowy z autoczyszczaki. Obsługa co średnio 4tygodnie polega na pociągnięciu i puszczeniu po 4-5razy dźwigni. Można dać dla pewności z sv200-30, aczkolwiek sam ogrzewam starsze 270mkw przy palniku sv200-25 na skamie.

Tu masz jeszcze na coś wpływ, jak chcesz lub musisz podnieść temperaturę spalin można wymontować opatentowany deflektor separujący lub też wyjąć zawirowacze z grilla pionowego. Podniesiesz tak spaliny.

Tańsza seria na poziomym wymienniku też jest, tyle, że tu już zamiast czyszczenia co ok. 4tygodnie wyjdzie zgarnięcie co 7-10dni z półek poziomych. Kocioł trzeba też dobrze dobrać, bo nie ma już sposobu na podniesienie temperatury spalin, wodnej półki się nie wyjmie. 

Jest jednak taniej,jak to kryterium wyboru.

Opublikowano

Wbrew pozorom ta możliwość podniesienia temp. spalin jest bardzo ważna przy kominie z cegieł - przy wymienniku poziomym można mieć z tym duży problem - obecnie gdy włożę  w swoim wszystko od razu zaczyna komin łapać wilgoć pomimo, że jest docieplony aż do dachu, wystarczy jednak wyjąć oba rusztodeflektory i po problemie.

Opublikowano
W dniu 20.11.2019 o 12:27, Fenol napisał:

No czyszczenie nie wiedziałem ale wielkość to tylko chyba wysokość, więc różnica niewielka. Za to w cenie duża. Jeżeli bierzemy wersję full skamp z czujnikami to 9500 a tu 7600.

Skam-PV 20 z Full wyjdzie 8450 z VAT 8%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.