Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co to za spiek ? Od czego powstaje?

Aciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Ktos wyjasni mi czy ten spiek jest od za duzej temperatury w palenisku? Robi sie to tylko w jednym miejscu , palnik uszczelniony .

Kociol adamkiewicz 10kw z podajnikiem ekogroszek diablo premium

palnik Ekoenergia 10kw

20191110_161106.jpg

20191110_161055.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

A spróbuj mu zmniejszyć trochę powietrza a jak zajdzie taka potrzeba typu niedopala itp to wydłużyć ciuteńkę czas przerwy w podawaniu .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Niestety ale Diablo premium to taka mieszanka że nie da się ustawić by nie powstawały spieki, jest to węgiel koksujący z dodatkiem węgla płomiennego a i kamyki to też nie rzadkość i dlatego w palniku dzieją się takie cuda, w Twoim przypadku @Aciek1wygląda to całkiem dobrze bo jest chyba przewaga płomiennego, a u mnie pół na pół, na moim palniku wygląda to tragicznie, dwa razy na dobę wyciągam ręcznie spieki z palnika, powstaje również zapadanie się kopczyka podczas postoju bo płomienny się wypala a reszta się koksuje i powoduje spieki, widać to wyraźnie podczas palenia jak pomiędzy koksującymi kawałkami węgla powietrze wywala popiół z węgla płomiennego a to co zostanie spieka-zlepia się z resztą a nawet z kawałkami niedopalonego koksu i wypada w postaci spieków wielkości pięści, i nic tutaj nie daje sterowanie dawką, przerwami i nadmuchem, mi udało się jedynie wysterować po japońsku, czyli jakotako w interwale, w każdym innym przypadku to kopcenie lub kalafiory które same często nie wypadną, popiołu i pyłu prawie tyle samo co z miału, jedynie parametry kaloryczności mogą się zgadzać a reszta w opisie tego węgla to ściema, myślę że ten węgiel jedynie nadaje się pod palnik SV200 bo go nie zablokuje, no może jeszcze Ardeo i palniki podobne z obrotówką z tym syfem sobie poradzą a pod inne fajki zdecydowanie odradzam.

Kupiłem go pod koniec maja gdy już były upały ale w workach był gnój, zawartość miału była w normie.

Jak widać certyfikaty można sobie włożyć między bajki, bo co innego można dać do badań a co innego zmieszać na hałdzie i workować, szczęście kupiłem tylko dwie tony, pierwsze i ostatnie.

Opublikowano
3 godziny temu, Kriters64 napisał:

Niestety ale Diablo premium to taka mieszanka że nie da się ustawić by nie powstawały spieki, jest to węgiel koksujący z dodatkiem węgla płomiennego

A kolega jest pewien tego co pisze??? :-))

3 godziny temu, Kriters64 napisał:

a i kamyki to też nie rzadkość i dlatego w palniku dzieją się takie cuda

A tu kolega ma rację, diablo czerwony jest innym gatunkiem i z innej kopalni, i czarny i niebieski również...

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano
W dniu 10.11.2019 o 21:32, Aciek1 napisał:

Witam . Ktos wyjasni mi czy ten spiek jest od za duzej temperatury w palenisku? Robi sie to tylko w jednym miejscu , palnik uszczelniony .

Witam kolegę

To jest stopiony zeszklony popiół spowodowany za wysokim podmuchem i wysoką temperaturą, niestety wada konstrukcyjna palnika potęguje ten efekt jednostronnego spalania, z jednej spala z nadmiarem powietrza z drugiej niedopala z powodu braku powietrza.

Jest na forum sporo tematów o poprawieniu efektów spalania w tym palniku.

Generalnie wszystkie ruskie węgle wymagają dużo mniejszego wiatru, skorzystaj z wyszukiwarki forumowej.

Pozdrawiam . YARO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.