adamu Opublikowano 4 Listopada 2019 #1 Opublikowano 4 Listopada 2019 Kocioł komfort eko 30kw palnik zmieniony Ekoenergia z 35 kw na 25kw , 65 na kotle powrót 10-15stopni mniej Pale w PID , opał się fajnie wypala brak spiekow , ale sadza na wymienniku jak przy dwustanie . Jak dostosować moc kotła w PID ? Teraz jak 5 stopni na dworze czy ustawie 50 czy 60% nie widzę różnic w wykresie czy w pracy . Mam tez komin murowany z cegły wiec temp spalin min. 100 stopni muszę utrzymać to lepiej jak mu niska moc aby więcej dmuchał i owa temperatura była wyższa ? Czy da się ustawić max moc kotła i nie przestawiać tego zależnie od temperatur na zewnątrz ? Na ta porę jedynie zauważyłem ,ze jak cwu spadnie histereza i dogrzewa to na wykresie szarpie dość mocno . Prosze o pomoc , pozdrawiam.
Snoopi21898 Opublikowano 4 Listopada 2019 #2 Opublikowano 4 Listopada 2019 Raczej tak nie ustawisz. Jak przy dodatnich temperaturach wystarczy 60% mocy to jak temperatury spadną poniżej zera to kocioł nie wyrobi. Tym bardziej jak się załączy grzanie cwu. Próbowałem różnych ustawień i nie są rady. Ale ja mam k1pv3 być może na v4 lepiej sterownik moduluje mocą. Bo u mnie jak dam na 100% to powyżej zera po załączeniu cwu szarpie i przebija temperaturę znacznie. Ogólnie to pid w sterownikach Tech pozostawia wiele do życzenia...
adamu Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 5 Listopada 2019 Wiem , ze są lepsze sterowniki do pracy z PID , ale po przeczytaniu wypowiedzi na forum myślałem ,ze będą jakieś oszczędności i czysty piec względem dwu-stanu . A tu trzeba jednak znowu na manualnych ustawieniach go trzymać i przy takich wahaniach temperatur codzień ustawienia zmieniać .
adamu Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 9 Listopada 2019 Ogólnie defro przereklamowane , z pewnych źródeł piece nie warte polecenia do tego ciężki sterownik techa i wymiana starego kotła na komfort eko nie przyniosła nic prócz większego spalania i bajerów . Jednynie palnik ekoenergii ogarnięty w miare i fajnie się wypala groch.
audilhr Opublikowano 10 Listopada 2019 #5 Opublikowano 10 Listopada 2019 Powiem wam tak już 7 sezon pale w kotle defro ze zwykła retortą i rusztem wodnym, pierwsze dwa lata rozpacz i tragedia zmieniłem sterownik i zapomniałem o kotle. Mimo rusztu wodnego mam siwo w kotle gdzie wcześniej był dramat sądzą sądzą i JesZcze raz sądzą A to co się działo na palniki to szkoda słów. Więc na.koniec powiem że to nie kotła wina że źle się pali a stawiał bym właśnie na sterownik.
adamu Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 13 Listopada 2019 Przesyłam zdjęcia kotła czy wyglada prawidłowo palenisko w pid ? Problem jest z zasyfionym kotłem widoczny na zdjęciu nalot 8 godzin po czyszczeniu . Temperatura spalin również jaka powinna zostać utrzymana przy kominie z tradycyjnej cegły , czy poprzez zmniejszenie mocy mogę podnieść temp spalin ?
segal21 Opublikowano 13 Listopada 2019 #7 Opublikowano 13 Listopada 2019 U mnie tak wygląda po tygodniu palenia kotła w Pid , gdzie więcej stoi niż pracuje, mam ruszt wodny tylko że palnik rynnowy, kocioł mniejszy 15kw, ale palnik 15-25kw.
adamu Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 13 Listopada 2019 Przewymiarowany piec na to wychodzi . Wgl. Po otwarciu drzwiczek dolnych czy środkowych dym idzie na kotłownie . Komin ponad 12m ciąg jest , może to przez to , ze jest Zetka w ścianie nawiewna i kanał wentylacyjny grawitacyjny nad kotłem i to zjawisko normalne ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.