Uknowmyname Opublikowano 9 Października 2019 #1 Opublikowano 9 Października 2019 Witam, mieszkamy (rozpoczyna się 3 sezon) na poddaszu i ogrzewamy go piecem kondensacyjnym. W łazience podłogówka. Temperatura w nocy min. 20,6 a w dzień 21,4. Piec wykorzystywany również do ogrzewania wody. Cena za sezon wyszła 2700zł (rejon dość wietrzny, pod górami, beskidy, zawsze ostrzeżenia). Na dachu izolacja od 15-20cm (niestety nie wszędzie była opcja dać 20 z uwagi na belki, 2 folie, deskowanie, blacha na zakładkę). Okna są starsze drewniane, odmalowane, dodane uszczelki. Kubatury nie podam ( nie pamiętam niestety) ale w najwyższym miejscu ponad 2,5m. Dwie powierzchnie są otwarte (kuchnia połączona z jadalnią ok 50m z klatką schodową oraz jedno pomieszczenie ok 50m2, na razie niewyposażone, taka składownia). Dom jest starszy, rozbudowany ok 25 lat temu o poddasze i 1 piętro, w ścianach jest wełna. I teraz pytanie, chcę wymienić okna, czy poprawi to termoizolację? Czy takie zużycie gazu jest ok i taka wymiana okien nie wiele zmieni, lub jakie okna dobrać? Od razu z potrójną szybą? Dziękuję za odpowiedzi.
Gość Opublikowano 9 Października 2019 #2 Opublikowano 9 Października 2019 1 godzinę temu, Uknowmyname napisał: I teraz pytanie, chcę wymienić okna, czy poprawi to termoizolację? To zależy jak wiele tych okien masz i o jakim współczynniku będą i są obecne.
Uknowmyname Opublikowano 9 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2019 Obecnie nie wiem, są to stare okna z podwójną szybą. Dodałem uszczelki, niestety jak mocno zacina deszcz to w 4 z nich przechodzi trochę wody na parapet. Przy wietrze można poczuć podmuchy delikatne w niektórych miejscach. Okien jest 7 z tego 4 trapezowe o wymiarach 140x78x123. Będą o współczynniku U=0,5
Gość Opublikowano 9 Października 2019 #4 Opublikowano 9 Października 2019 Teraz, Uknowmyname napisał: Obecnie nie wiem, są to stare okna z podwójną szybą Podwójna zespolona się rozumie? Czy podwójna jak to kiedyś bywało,czyli szyba odstęp z 5cm i znów szyba.Daj foto 2 minuty temu, Uknowmyname napisał: Będą o współczynniku U=0,5 To można przyjąć,że o około 3 razy lepsze od dotychczasowych lub nawet 4/5 jeżeli masz naprawdę stare. 3 minuty temu, Uknowmyname napisał: Okien jest 7 Jaki wymiar?
Uknowmyname Opublikowano 9 Października 2019 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2019 Są dwie szyby a między nimi jest coś w stylu mini profila U. 4 są w wymiarze 140 podstawa x krótszy bok 78x wys.123 . Pozostałe są zwykłe o wym 140 x 90.
Gość Opublikowano 9 Października 2019 #6 Opublikowano 9 Października 2019 Nie wiem jaki współczynnik mają tamte okna,ale przyjmijmy U=1.7 bo mniej z pewnością nie mają. Okien wychodzi jakieś 7.5m2,więc policzmy. Teraz ucieka Ci ciepła: 1.7×7.5×20=255Wh ×24h=6120Wh Przy nowych oknach wyjdzie: 0.5×7.5×20=75Wh×24h=1800Wh Różnica 4320W×cena gazu i wynik gotowy. Tylko weż teraz pod uwagę,że ta różnica będzie 2 krotnie wyższa przy -20°C na zewnątrz oraz przy starych oknach ten współczynnik wyniesie coś w granicach U=2.5 i więcej,więc różnica ogromna. Napisz z jakiego roku okna to coś można poszukać jakie były wtedy normy.
Uknowmyname Opublikowano 9 Października 2019 Autor #7 Opublikowano 9 Października 2019 Okna będą z 93-94r. 1,8 kw/h to wychodzi? Gaz ok. 2zł za m3.
Gość Opublikowano 9 Października 2019 #8 Opublikowano 9 Października 2019 Według wymagań to współczynnik między 2.0 a 2.6 Co do gazu to tak na szybko z google 1m3=10kWh,ale czy tak jest to sam musisz się dowiedzieć. I nie 1.8 a ponad 4kWh
Uknowmyname Opublikowano 9 Października 2019 Autor #9 Opublikowano 9 Października 2019 Ok, dziękuję bardzo za odpowiedź. Z racji tego, ze i nas bardzo wieje a w mieszkaniu mam 4 mur łaty, które są spięte z mieczami takimi 'spinkami" to w wycięciu płyty wwiewało trochę powietrza, czy jeśli dam tam pianki będzie ok?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.