Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa wilo yonos pico 25/1-6 sterownik IE30z problem

ccinekk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z pompą Wilo yonos pico lub ze sterownikiem interelectronics ie30. Sterownik ie30z obsługuje pompę cwu, co i nadmuch przy piecu węglowym zasypowym. Pompa została wymieniona na nową w tym roku i po podłączeniu nowej występuje ciągle ten sam problem. Zadana temp załączania pompy co to 42stopnie, jednak po jej osiągnięciu pompa nie rusza, nie wyświetla żadnych wskazań. Dopiero gdy kilka/kilkanaście razy odłączkę wtyczkę udaje jej się ruszyć. Często po tym zabiegu wyrzuca błąd e20. Jest to bardzo uciążliwe i niebezpieczne ponieważ, gdy w czasie rozpalania temp. wzrasta ponad 42st, a potem maleje i znowu wzrasta, pompa nie zaskakuje i może dojść do szybkiego zagrzania wody. Dodam, że w momencie gdy temp nie zostaje osiągnięta na wyjściu ze sterownika mam ok 23v napięcia, przy temp zadanej jest to 225v. W momencie gdy pompa zaskoczy i temperatura będzie cały czas w zakresie jej pracy to działa bez zarzutu. Problem jest z jej rozruchem nawet po dosłownie sekundowym przestoju.

Proszę o jakąś pomoc, co można sprawdzić i naprawić usterkę.

Opublikowano

mi na zadnym biegu pompa yonos pico nie chce wystartowac,bledu nie wyswietla . Oddaje wlasnie na gwarancje,cale szczescie ,że miesiac jeszcze jej mam. Kurier ma sie po pompe zglosic...zobaczymy..

Opublikowano
6 minut temu, arek810316 napisał:

mi na zadnym biegu pompa yonos pico nie chce wystartowac,bledu nie wyswietla . Oddaje wlasnie na gwarancje,cale szczescie ,że miesiac jeszcze jej mam. Kurier ma sie po pompe zglosic...zobaczymy..

Mi w tamtym roku działała dobrze przez miesiąc po zakupie, potem resztę sezonu się z nią męczyłem. Teraz nowa (wymieniona na gwarancji) od razu nie daje rady. Czy możliwe jest, że ona nie ma siły ruszyć wody po prostu? Ale wtedy powinna coś wskazywać mimo wszystko... Pojęcia już nie mam co z nią zrobić.

Opublikowano

Sprawdź pompę bezpośrednio wtyczkę w gniazdko

Nie przez sterownik wtedy się wszystko wyjaśni. Proste i skuteczne

Opublikowano
44 minuty temu, CIHYMUR napisał:

Sprawdź pompę bezpośrednio wtyczkę w gniazdko

Nie przez sterownik wtedy się wszystko wyjaśni. Proste i skuteczne

Na krótko pompa w każdej próbie ruszyła. Dziwne, bo mierząc napięcie ze sterownika cały czas było na poziomie 223-227V. Coś jeszcze na wyjściu ze sterownika oprócz napięcia jest ważne? Uwalony sterownik w takim razie?

Opublikowano

Podłącz pompę do sterownika i wtedy zmierz jakie jest napiecie. Nieraz dzieje się tak że na sucho napięcia jest na sterowniki A jak dostanie obciążenie do jest za słaby styk na przekaźniku.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 minut temu, MikiQ napisał:

Podłącz pompę do sterownika i wtedy zmierz jakie jest napiecie. Nieraz dzieje się tak że na sucho napięcia jest na sterowniki A jak dostanie obciążenie do jest za słaby styk na przekaźniku.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

W momencie gdy pompa pracuje ze sterownika napięcie jest ok, wynosi stale w okolicach 225V. 

Opublikowano

Pompa jest sprawna, to wina stera. Wymień i jak ręką odjął po twoim problemie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.