Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła do starego domu o powierzchni 265m2

majkutek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak wszyscy tu na forum, borykam się z doborem kotła. Obecnie użytkuje starego kopciucha. Poradźcie . Dom stary poniemiecki około 1900 roku. Cegła plus kamień polny.  Wymiary budynku to 20 m długości i 9 m szerokości. W szczycie 9 m. Użytkowe parter + piętro. Wysokość pomieszczeń 2,4m.  Metraż całości to 265m2, a kubatura to 525m2. Ocieplone ściana szczytowa cała (ta 9 m szerokości - głównie od wiatrów zachodnich), styropianem 15 cm, i od wewnątrz druga ściana szczytowa, wełną + folia para przepuszczalna ok. 15 cm. Strych nieużytkowy ocieplony na stropie wełną 30 cm. Grubość ścian nieocieplonych około 53 cm.  Dom w połowie podpiwniczony, a druga połowa ocieplona od ziemi styropianem 15 cm. Dom posiada dość sporo okien. Na cały wypada 25 sztuk, nowe plastiki dwukomorowe o rozmiarach 75 cm na 100cm. 2 pary drzwi wejściowych drewnianych w tym jedne praktycznie nieużytkowe, zaślepione styropianem, a drugie podwójne. Po wyliczeniach odbiór mocy wszystkich grzejników przy założeniu:temp zaworu/ temp powrotu/ temperatura pomieszczenia 75/65/20 , ma wartość 25 kW. do tego zbiornik na wodę użytkową 130 litrów. Czy wystarczy piec o mocy 29 kW na pellet np. SAS BIO SPark ew Bio Efect?Czy lepiej dać więcej i wybrać 36 kW. Wybór padł na SASa, gdyż kilku znajomych takowe posiada i sobie chwalą. Wybierając 29 kW chciałbym zaoszczędzić na spalaniu paliwa. Obawiam się że wybierając większy piec (36kW) ilość paliwa może wzrosnąć o kilka ton. Chyba że się mylę. Co myślicie.? Przed palu laty posiadałem piec Buderusa KP32,  na zgazowywanie drewna, lecz to nie paliwo dla mnie. Obecnie z powodu awarii ww. pieca, zmuszony byłem na szybko kupić śmieciucha 39kW. Niby się sprawdza, ale jak dla mnie za bardzo kisi opał. Węgiel kamienny ma problem z dopaleniem. Brunatny, suszony się dopala ale potrzeba ogrom węgla a o popiele nie wspomnę.

Opublikowano

Ja tu widzę RBR-B 26 - na pewno wystarczy i unikniesz przewymiarowania kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.