Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana grzeników w bloku

tomtsn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamierzam wymienić w pokojach stare grzeniki żeliwne (T-1 lub TA-1) na grzejniki aluminowe.

Prawdopodobnie zdecyduję się na grzeniki krakowskiej Armatury, np. coś takiego.

Pytanie pierwsze dotyczy nie samego grzejnika, tylko parapetu.

Stary grzejnik jest zamontowany pod oknem i jest nad nim parapet. Nowy grzejnik też będzie pod oknem, ale zastanawiam się nad usunięciem parapetu.

Czy konstrukcja grzejnika (kształt "kanałów" w jego górnej części) pozwala na takie rozwiązanie?

Czy ciepłe powietrze będzie odpowiednio kierowane na pomieszczenie i czy zapewni to właściwą jego cyrkulację?

Druga rzecz, to dobór ilości żeber.

Mam dwa pokoje 25 m2 oraz 9 m2. Blok ocieplony, mieszkanie nie jest szczytowe.

Przeszklenia stanowią odpowiednio ok. 30% ściany zewnętrznej w pokoju 25 m2 oraz ok. 25% ściany zewnętrznej w pokoju 9 m2.

Czy moce grzejników 2000W oraz 800W będą odpowiednie?

Z góry dziękuję za porady.

pozdrwaiam

1_max.jpg

Opublikowano

Nowe aluminiowe grzejniki będą tylko ładniejsze a nie lepsze.....  Pomijam fakt że wymagają wyższej temperatury wody.

Opublikowano

Sugerujesz, że poza kwestią estetyczną wymiana nie ma sensu?
Czy może powinienem rozważyć wymianę na inne grzejniki (niekoniecznie aluminiowe)?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Zeliwniaki działają jak bufor, długo się nagrzewa i dość długo trzyma, ameliniowy szybko się nagrzewa i szybko stygnie. Stare żeliwne zapewne zakamienione i już nie grzeją tak jak nowe. Warto wymienić.tylko bardzo prawdopodobne że mają inny rozstaw.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Szczerze mówiąc, to dwa ostatnie sezony grzewcze grzejniki były w zasadzie odkręcone b. nieznacznie, bo gdybym odkręcił je na max, to zrobiłbym w mieszkaniu Afrykę.
Więc szybkie stygnięcie aluminiowych mi nie przeszkadza, bo pewnie nigdy nie będą mocno nagrzane.
Co do rozstawu, to mierzyłem stare i wyglada na to, że mają standardowe 500 mm, a zatem powinno się obejść bez większych przeróbek. Jeśli już, to tylko dodatkowy zawór na powrocie.

Edit.

Czy nikt się nie wypowie w temacie kształtu grzejnika i planowanego przeze mnie całkowitego usunięcia parapetu?

Ponieważ jeszcze tego nie zrobiłem, to gdyby się okazało, że mogą być problemy z dystrybucją ciepła, zrezygnuję z tej operacji albo po prostu wymienię parapet.

Nie jest mi on potrzebny do szczęścia, a ponieważ to pokój mojego syna, to kwiatków raczej nie będzie, więc parapet staje się zbędny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.