tomtsn Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam, Zamierzam wymienić w pokojach stare grzeniki żeliwne (T-1 lub TA-1) na grzejniki aluminowe. Prawdopodobnie zdecyduję się na grzeniki krakowskiej Armatury, np. coś takiego. Pytanie pierwsze dotyczy nie samego grzejnika, tylko parapetu. Stary grzejnik jest zamontowany pod oknem i jest nad nim parapet. Nowy grzejnik też będzie pod oknem, ale zastanawiam się nad usunięciem parapetu. Czy konstrukcja grzejnika (kształt "kanałów" w jego górnej części) pozwala na takie rozwiązanie? Czy ciepłe powietrze będzie odpowiednio kierowane na pomieszczenie i czy zapewni to właściwą jego cyrkulację? Druga rzecz, to dobór ilości żeber. Mam dwa pokoje 25 m2 oraz 9 m2. Blok ocieplony, mieszkanie nie jest szczytowe. Przeszklenia stanowią odpowiednio ok. 30% ściany zewnętrznej w pokoju 25 m2 oraz ok. 25% ściany zewnętrznej w pokoju 9 m2. Czy moce grzejników 2000W oraz 800W będą odpowiednie? Z góry dziękuję za porady. pozdrwaiam
Jozefg1 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Nowe aluminiowe grzejniki będą tylko ładniejsze a nie lepsze..... Pomijam fakt że wymagają wyższej temperatury wody.
tomtsn Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Sugerujesz, że poza kwestią estetyczną wymiana nie ma sensu?Czy może powinienem rozważyć wymianę na inne grzejniki (niekoniecznie aluminiowe)?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zbyszko125 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zeliwniaki działają jak bufor, długo się nagrzewa i dość długo trzyma, ameliniowy szybko się nagrzewa i szybko stygnie. Stare żeliwne zapewne zakamienione i już nie grzeją tak jak nowe. Warto wymienić.tylko bardzo prawdopodobne że mają inny rozstaw.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
tomtsn Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Szczerze mówiąc, to dwa ostatnie sezony grzewcze grzejniki były w zasadzie odkręcone b. nieznacznie, bo gdybym odkręcił je na max, to zrobiłbym w mieszkaniu Afrykę. Więc szybkie stygnięcie aluminiowych mi nie przeszkadza, bo pewnie nigdy nie będą mocno nagrzane. Co do rozstawu, to mierzyłem stare i wyglada na to, że mają standardowe 500 mm, a zatem powinno się obejść bez większych przeróbek. Jeśli już, to tylko dodatkowy zawór na powrocie. Edit. Czy nikt się nie wypowie w temacie kształtu grzejnika i planowanego przeze mnie całkowitego usunięcia parapetu? Ponieważ jeszcze tego nie zrobiłem, to gdyby się okazało, że mogą być problemy z dystrybucją ciepła, zrezygnuję z tej operacji albo po prostu wymienię parapet. Nie jest mi on potrzebny do szczęścia, a ponieważ to pokój mojego syna, to kwiatków raczej nie będzie, więc parapet staje się zbędny. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.