zu3 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Witam prosze o pomoc czy węzownica w buforze pojemnośc 400 litrów o powierzchni 1,7m2 podlączona na krótko z piecem z podajnikiem 28kw . zasilona pompą jest to układ krótki kotłowej wody . Da radę tak nagrzewac bufor aby korzystac z niego do ogrzewania domu . obwody wyjsciowe z bufora zasilają układ co o temperaturze max 40 stopni tyle wystarcza. Głownym zródłem bedzie pompa ciepła ładująca bufor w calej powierzchni i przez niego bedzie zasilane CO . Chciałbym rozdzielić układy aby brud z pieca nie brudził wymiennika w pompie ciepła. Jesli ta wydajnośc weżownicy bedzie za mała to bedę musial zrobic to przez dodatkowy wymiennik . Układ z wezownicą bedzie uzywany ja bedą duże mrozy. pozostały okres pompa ciepła . Jesli dam na obiegu krótkim 80 stopni a co bedzie zasilane 40 stopni to jaką moc nagrzewnicy osiągnę , czy układ zasilający wydoli ? Pytanie drugie jakiej mocy pompe załozyć aby maksymalnie wykorzystać węzownicę .
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jak będziesz chciał to nawet i 50kW wyciągniesz z tej wężownicy, tylko tu decyduje moc zasilania , pompa 25/40 wystarczy. Natomiast po co ją zasilać 80C?, nie wystarczy 65C
zu3 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 napisalem 80 aby podac skrajną wartość oczywiscie bedę zasilał 65 . Dziękuję . Jesli mozna wyciągnąc tak duzo to czemu ludzie stosują wymienniki płytowe . To rozwiązanie z wezownicą wydaje się trwalsze w uzytkowaniu , zakładając ze z miejscem nie ma problemu?
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Bufor przeważnie nie ma wężownicy , więc wtedy potrzeba wymiennika zewnętrznego czyli np płytowego. Ponadto łatwiej jest dobrać sam wymiennik niż bufor z wężownicą. Ale w danych tech bufora z w. powinna być podana moc wężownicy dla danych parametrów zasilania
zu3 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor #5 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 dziekuje znalazłem moce wezownicy w danych technicznych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.