Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moc wezownicy bufora

zu3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prosze o pomoc czy węzownica w buforze  pojemnośc  400 litrów  o powierzchni 1,7m2   podlączona na krótko z piecem z podajnikiem  28kw   . zasilona pompą   jest to układ krótki kotłowej wody  .  Da  radę tak nagrzewac bufor aby korzystac z niego do ogrzewania domu  .  obwody wyjsciowe  z bufora zasilają   układ co o temperaturze  max 40 stopni tyle wystarcza. Głownym zródłem bedzie pompa ciepła ładująca  bufor w calej powierzchni i przez niego bedzie zasilane CO . Chciałbym rozdzielić układy aby brud z pieca nie brudził wymiennika w pompie ciepła. Jesli ta wydajnośc weżownicy bedzie za mała  to bedę musial zrobic to przez dodatkowy wymiennik   . Układ z wezownicą bedzie uzywany  ja bedą duże  mrozy. pozostały okres pompa ciepła . Jesli dam na obiegu krótkim 80 stopni    a co bedzie zasilane 40 stopni to jaką moc nagrzewnicy osiągnę , czy układ zasilający wydoli ?  

Pytanie drugie  jakiej mocy pompe załozyć aby maksymalnie  wykorzystać węzownicę .

Opublikowano

Jak będziesz chciał to nawet i 50kW wyciągniesz z tej wężownicy, tylko tu decyduje moc zasilania , pompa 25/40 wystarczy.

Natomiast po co ją zasilać 80C?, nie wystarczy 65C

Opublikowano

napisalem 80 aby podac skrajną wartość  oczywiscie  bedę zasilał  65   . Dziękuję . Jesli mozna wyciągnąc tak duzo to czemu ludzie stosują wymienniki płytowe . To rozwiązanie z wezownicą wydaje się trwalsze w uzytkowaniu , zakładając ze z miejscem nie ma problemu?

Opublikowano

Bufor przeważnie nie ma wężownicy , więc wtedy potrzeba wymiennika zewnętrznego czyli np płytowego.

Ponadto łatwiej jest dobrać sam wymiennik niż bufor z wężownicą.

Ale w danych tech bufora z w.  powinna być podana moc wężownicy dla danych parametrów zasilania

Opublikowano

dziekuje  znalazłem moce wezownicy    w danych technicznych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.