Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dmuchawka do ogniwa 13 kw

daniello27

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Kocioł ogniwo 13 kw palone weglem i drewnem. Piec ma mozliwosc podłaczenia dmuchawy z boku pieca. Jaka dmuchawe kupic? Prosze najlepiej o linka bo jestem zielony. Do tej pory palone w piecu.. Tak ze trzyma gora 2 godziny. Najeazniejsze pytanie czy majac taką dmuchawke ze sterownikiem moge zasypac kociol weglem i ustawic tak ze jesli temp. Spadnie ponizej 40 stopni to sama zacznie mu dmuchac? 

Gość witek1234
Opublikowano

Jeśli chcesz sterownik z dmuchawa to tylko zestaw z funkcją PID. Może być Tech ST 28 lub ST 81 oba z funkcją PID. Sterowniki bez pid-u są badziewne i nie idź w to. 

Palić należy od góry , sterownik utrzymuje stałą temperaturę , taką jaką nastawisz ,cały czas. Wentylator pracuje non stop w zakresie obrotów od 1% do 100% cały czas i nie ma przerw ani tzw przedmuchow. I o to chodzi, tak działa funkcja PID.

Opublikowano

Dzieki a co jesli rozpali za mocno i np. temperatura ustawiona na 60 i przekroczy to wentylator powinien sie wyłaczyc? A co z klapko na drzwiczkach do ktorej podlanczamy miarkownik zamykamy ja na stałe? 

Gość witek1234
Opublikowano

Po przekroczeniu zadanej temperatury o 5 stopni, sterownik wyłącza nadmuch całkowicie i przechodzi w tryb czasowych przedmuchow aż temperatura kotła nie spadnie do zadanej. Taka sytuacja praktycznie się nie zdarza, ja tego nie doświadczyłem bo sterownik zwalnia obroty wentylatora do 1 % aby uniknąć przegrzania. Taka sytuacja może się zdarzyć jeżeli kocioł jest za duży lub gdy ma nieszczelności na sznurach uszczelniających drzwi .

Klapka PP musi być zamknięta .

Opublikowano

Czyli jednym slowem warto doposazyc kocioł w dmuchawe bo jesli go zasypie i poustawiam to przypuszczam ze niebede musial lazic co godzine i dosypywac... Ok sterownik juz wiem jaki kupic a dmuchawa? 

Opublikowano

Kolego zobacz ten krótki filmik - przy paleniu od góry naprawde fajnie idzie opanować piec i spalać czysto i długo. 

Dmuchawa to kiepski temat lepiej dobrze uszczelnij drzwi zasypowe i i popielnika powymieniaj wszystkie sznury w czopuchu i drzwiczkach  + kup dobry miarkownik, ba za 200zł mozesz kupic nawet elektroniczny miarkownik kepasa - mam taki i bardzo ale to bardzo stabilnie urzymuje temperaturę.  Jak chcesz wiecej info pytaj. 

Gość witek1234
Opublikowano

Powiedzmy sobie jasno : wszystko zadziała jeżeli będziesz palił od góry cały wsad i nie będziesz niczego po drodze wsypywal. Masz odpalić kocioł i palić bez dokladania aż się wypali. Potem powtórka. Wówczas nawet 12 godzin masz spokój.

Zajrzyj na stronę firmy TECH, tam znajdziesz kompletne zestawy sterowników razem z wentylatorami .

Pamiętaj że sterowniki st 28 lub 81 też występują bez funkcji pid i tych unikaj bo to lipa.

• 4 miesiące temu...
Gość witek1234
Opublikowano

Pomyśl o czym pisał autor w 1 poście. Pomyśl dwa razy.:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.