Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dmuchawka do ogniwa 13 kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Kocioł ogniwo 13 kw palone weglem i drewnem. Piec ma mozliwosc podłaczenia dmuchawy z boku pieca. Jaka dmuchawe kupic? Prosze najlepiej o linka bo jestem zielony. Do tej pory palone w piecu.. Tak ze trzyma gora 2 godziny. Najeazniejsze pytanie czy majac taką dmuchawke ze sterownikiem moge zasypac kociol weglem i ustawic tak ze jesli temp. Spadnie ponizej 40 stopni to sama zacznie mu dmuchac? 

Opublikowano

Jeśli chcesz sterownik z dmuchawa to tylko zestaw z funkcją PID. Może być Tech ST 28 lub ST 81 oba z funkcją PID. Sterowniki bez pid-u są badziewne i nie idź w to. 

Palić należy od góry , sterownik utrzymuje stałą temperaturę , taką jaką nastawisz ,cały czas. Wentylator pracuje non stop w zakresie obrotów od 1% do 100% cały czas i nie ma przerw ani tzw przedmuchow. I o to chodzi, tak działa funkcja PID.

Edytowane przez witek1234

Opublikowano
  • Autor

Dzieki a co jesli rozpali za mocno i np. temperatura ustawiona na 60 i przekroczy to wentylator powinien sie wyłaczyc? A co z klapko na drzwiczkach do ktorej podlanczamy miarkownik zamykamy ja na stałe? 

Opublikowano

Po przekroczeniu zadanej temperatury o 5 stopni, sterownik wyłącza nadmuch całkowicie i przechodzi w tryb czasowych przedmuchow aż temperatura kotła nie spadnie do zadanej. Taka sytuacja praktycznie się nie zdarza, ja tego nie doświadczyłem bo sterownik zwalnia obroty wentylatora do 1 % aby uniknąć przegrzania. Taka sytuacja może się zdarzyć jeżeli kocioł jest za duży lub gdy ma nieszczelności na sznurach uszczelniających drzwi .

Klapka PP musi być zamknięta .

Opublikowano
  • Autor

Czyli jednym slowem warto doposazyc kocioł w dmuchawe bo jesli go zasypie i poustawiam to przypuszczam ze niebede musial lazic co godzine i dosypywac... Ok sterownik juz wiem jaki kupic a dmuchawa? 

Opublikowano

Kolego zobacz ten krótki filmik - przy paleniu od góry naprawde fajnie idzie opanować piec i spalać czysto i długo. 

Dmuchawa to kiepski temat lepiej dobrze uszczelnij drzwi zasypowe i i popielnika powymieniaj wszystkie sznury w czopuchu i drzwiczkach  + kup dobry miarkownik, ba za 200zł mozesz kupic nawet elektroniczny miarkownik kepasa - mam taki i bardzo ale to bardzo stabilnie urzymuje temperaturę.  Jak chcesz wiecej info pytaj. 

Edytowane przez mikkei

Opublikowano

Powiedzmy sobie jasno : wszystko zadziała jeżeli będziesz palił od góry cały wsad i nie będziesz niczego po drodze wsypywal. Masz odpalić kocioł i palić bez dokladania aż się wypali. Potem powtórka. Wówczas nawet 12 godzin masz spokój.

Zajrzyj na stronę firmy TECH, tam znajdziesz kompletne zestawy sterowników razem z wentylatorami .

Pamiętaj że sterowniki st 28 lub 81 też występują bez funkcji pid i tych unikaj bo to lipa.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pomyśl o czym pisał autor w 1 poście. Pomyśl dwa razy.:)

Edytowane przez witek1234