Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż sprzęgła hydraulicznego

lechumb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie podłogówka wpieta jest jako pierwsza za sprzęgłem potem grzejniki a na końcu cwu i działa spoko. Długo się nosiłem z przeróbka zwyczajnie trochę się bałem że coś spitole hehe ale najważniejsze że działa. Pozdrawiam. 

Opublikowano

Znam ten temat kolego. Ale to chyba normalne przed pierwszym razem. Jednak potem po zakończeniu i sprawdzeniu to człowiek staje się tak jakby szerszy w klacie.

Opublikowano

Dokładnie tak jak mówisz.  Na wiosnę mam już montaż kotła u brata i przeróbke instalacji u kolegi. Jak zobaczyli jak to wszystko chodzi to kopara opadła hehe. 

Opublikowano

Dołączę się.do dyskusji i u mnie po montażu sprzęgła a'la Klaudiusz co+cwu spalanie spadło i to dużo ... Ja jeszcze dodatkowo mam 24h wl cwu .. a juZ pisze dlaczego ponieważ kociol ma tylko 35l wody w sobie.Bojler mam dwuplaszczowy 80l ( wlot zimnej wody ok 10st z sieci obok powrotu na.kociol 60st ) i odrazu po załączeniu pompy cwu zalewało kocioł .Dlatego dla mnie lepiej cały czas grzać i nawet jak ktoś odkręci wodę to spadek mam ok 1-2st .. aaa Jeszcze jedno sugerowałem się również podłączeniem jak ma foto z.afriso i miałem problem z zaworem zwrotnym ma powrocie z Co siłownik nie potrafił utrzymać temp powodem tego była za mocna sprężyna obecnie mam zawór kulowy w tym miejscu wadą tego  jest że w lato trzeba go zakręcić aby grzać tylko na Cwu..Ja polecam wszystkim taki wynalazek jak sprzęgło 

Opublikowano

koledzy jest jakiś schemat jak powinna być prawidłowo wykonana instalacja pompy kotłowej , w raz z jakimiś zaworami termostatycznymi itd. miałem ochronę powrotu z CWU ale u mnie jakoś to nie działa tak jak powinno mam 3 pompy i ciągła walko o wodę , mam pompy wilo z auto adaptacja i wydawało mi się ze pompy pozostałe nie wiem czy się wyłączały czy co , od jakiegoś przeciążenia , ponieważ tak jakby stawały bo pompa cwu ściągała im wodę to raz , a dwa piec non stop szedł na modulacji w granicach 100 % bo ciągle dogrzewał bojler 300l z podwójną wężownicą , gdy wyłączyłem pompę cwu powrót spadł na 36 stopni ale modulacja tez spadła z 100 na 55% łatwiej ma uzyskać  zadaną temp. proszę o jakieś rady , chociaż wydaje mi się że musi to być zrobione tak jak to mam wyglądać prawidłowo czyli pompa kotłowa .

Podobno jak zastosuje sie zawor temperaturowy afriso ATV i sprzęgło nie trzeba robić żadnych obliczeń może wypowie się ktoś na ten temat

może wspomoże  ktoś swoją wiedzą coś na ten temat , musiałem wyłączyć ochronę powrotu bo pompy świrowały , teraz mam powrót nawet 32 stopnie , koledzy piszą o sprzęgle i obliczeniach ale ja nie mam pojecie jak to zrobić instalator który by to robił chciałbym aby zrobił tak jak ja chce a nie jak on radzi , nie mam nikogo kompetentnego w moim rejonie wiec chciałbym mu powiedżiec co i jak mam być zrobione z waszą pomoc

Dołączam taki podglądowy schemat mojej instalacji

Bez tytułu.png

Opublikowano

Ja zrobiłem tak jak na filmie. 

Opublikowano

Kolego mówisz ze zmieniałeś zawory 4d na 3d ja tez mam 4d i za cholerę nie chce ich wywalać bo jakby nie było koszty to generuje , tak to u mnie wygląda za ściana jest kocioł i tam musiało by być sprzegło

Dolne zasilanie na kolektory górne z pompą na bojler przechodzą przez ścianę na dole zdjęcia powroty z za ścian z bojlera i kolektorów

20191129_195616.jpg

20191129_195601.jpg

Tak samo z powrotami wracajż z za ściany

20191129_195545.jpg

Bojler wejście i wyjście przez ścianę

20191129_195654.jpg

zasilanie z za ściany od pieca na kolektory

20191129_195455.jpg

Powrót za ścianę do kotła

20191129_195527.jpg

Kolektory na grzejniki i podłogówkę i tu są zastosowane zawory 4D

20191101_150902.jpg

Opublikowano
W dniu 28.11.2019 o 21:22, Natben napisał:

koledzy jest jakiś schemat jak powinna być prawidłowo wykonana

Schematu na to raczej nie potrzeba. Jeśli masz zawór 4d to pompę kotłowa montujesz na odcinku 4d-kociol. Montaż w takiej kolejności zawór odcinający(kulowy) filtr siatkowy (są również zawory razem z filtrem zespolone) potem pompa następnie zawór zwrotny i zawór grzybkowy (do reg przepływu) i wszystko. Są również zespolone zawory zwrotne z zaworem odcinającym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.