eliks Opublikowano 28 Lipca 2019 #1 Opublikowano 28 Lipca 2019 W tym roku zamieniam mojego wysłużonego Eurostera 2000 na coś nowego. Wybór padł na Techa ST-292 bo znam ten sterownik z domu rodziców. Pytanie mam o funkcję Optimum Start. Czy ktoś kojarzy w jaki konkretnie sposób sterownik prowadzi kocioł w tym trybie? Podobno jest na to jakiś algorytm i sterownik "uczy" się grzania. Wiadomo że to marketingowy bełkot, dlatego szukam kogoś kto wie więcej na ten temat.
shogunzlasa Opublikowano 31 Lipca 2019 #2 Opublikowano 31 Lipca 2019 Ten sterownik nie prowadzi nic - na sterowaniu 0-1 to za wiele nie podziała :P Chodzi "niby" o to, że jak ustawisz na regulatorze, że chcesz mieć zimno od 22 do 6 rano a cieplej od 6 do 22 to sterownik ma za zadanie włączyć grzanie odpowiednio wcześniej, żebyś o tej 6 rano już miał wskazaną temperaturę (czyli zwiera styk o godzinie 5.00 jeśli spamiętał, że ostatnio grzało się godzinę).
eliks Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor #3 Opublikowano 31 Lipca 2019 No dzięki, też myślałem że to tak działa. Te ich "nauczanie" to dobry żart. I tak będę go miał więc potestuję. Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.