Wojtas1493 Opublikowano 24 Lipca 2019 #1 Opublikowano 24 Lipca 2019 Witam , jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość jeżeli coś pokręcę albo nie na temat napiszę ;) .Czas wyrzucić mojego starego śmieciucha ( Altech - Cichewicz 15 KW ) który ma już 12 sezonów za sobą! Mój wybór padł najpierw na Red Selekta 15 KW , mały zgrabny i ponoć zaje-fajny , następca Compakta. Ale jednak zasobnik bardzo mały (72 litry) i brak mechanicznego czyszczenia wymiennika i palnika tylko wydmuch wentylatorem , no i cena 15-16 tyś pln! Następnym kandydatem został Blackstar 16 - Duński producent , ale czyszczenie odbywało by się za pomocą sprężonego powietrza (sprężarka w zestawie) niby wszystko ok! Ale bardzo mało informacji na temat jego pracy i spalania! Pytałem na forach i ktoś tam coś tam a tak naprawdę to każdy tylko słyszał że to dobre piece! Aż w końcu wybór padł na Pelluxa 100 - 20 KW z zasobnikiem 300 L , i teraz chciał bym się dowiedzieć od Was czy to dobry piec i czy nie będzie za duży do mojego starego domku! Dom poniemiecki z cegły na podmurówce z piwnicą,zrobiona opaska z podcinką i folią kubełkową,ocieplony styropianem czarnym 10 cm ( klej siatka i puc ), dach - ceramiczna dachówka plus wełna knaufa 25 cm i folia aluminiowa (ekranująca),użytkowa powierzchnia jakieś 130 m,wysokość pomieszczeń 2,65 m,ogrzewanie dół i góra grzejnikami - schllosser plus głowice też tego producenta,łazienka tylko podłogówka na tzw RTLu i drabinka,no i zbiornik CWU Gamlet 140 L z płaszczem wodnym,wszystkie rurki w miedzi na układzie otwartym. Czy da się przewymiarować piec na pellet który moduluje moc palnika. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wojtek
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #2 Opublikowano 24 Lipca 2019 Uzupelnij na poczatek profil to wiele ulatwia odpowiadajacym. Zrob symulacje zapotrzebowania na: http://cieplowlasciwie.pl/ Potrzebujesz koniecznie 20kW? Jezeli ten kociol bedzie musial pracowac na 100% mocy zuzyje na dobe ponad 100kg pelletu. Zakladasz takie zapotrzebowanie?
pastor Opublikowano 24 Lipca 2019 #3 Opublikowano 24 Lipca 2019 17 minut temu, Wojtas1493 napisał: Czy da się przewymiarować piec na pellet Da sie tylko po co?
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #4 Opublikowano 24 Lipca 2019 Wlasnie. Po co przewymiarowywac. Moj pellux 12 kW chodzi z buforem. W duze mrozy spala przykladowo 15 kg pelletu na dobe. Co daje okolo 70 kWh. Czyli dobowo kociol pracuje ze srednia moca okolo 3 kW.
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #5 Opublikowano 24 Lipca 2019 Wrócę do Blackstara + tutaj można sprawdzić wszystkie kotły marki NBE w Europie http://www.stokercloud.dk Do każdego kotła można się zalogować bez możliwości zmiany parametrów . W okienku logowania są nieraz podane metry kwadratowe budynku jaki jest ogrzewany . Trzeba wejść w panel konsumpcja i zmienić u góry na 12 miesięcy .
Wojtas1493 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor #7 Opublikowano 24 Lipca 2019 Wpisałem wszystko,od grubości ścian po ilość członków rodziny i czy się kąpią czy nie ;) i wyszło 18 KW ,co Wy na to?
Wojtas1493 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor #9 Opublikowano 24 Lipca 2019 W sumie to chcę wiedzieć czy te Pelluxy są ok czy nie bardzo! A nie czy kilka KW w jedną czy w drugą !Na starym śmieciuchu paliłem 3 tony węgla (orzech) i 6 kubików drewna - brzoza,sosna pół na pół,kupa popiołu,chodzenie po 4-5 razy do kotłowni i komin! Wiecznie zasyfiały (systemowy fi 200).
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #10 Opublikowano 24 Lipca 2019 Biawar jest jak najbardziej OK. To kotly pomyslane do pelletu. Sterowanie Plum zapewnia dostep do wszelkich parametrow., Czy to przez sterownik czy online. Jezeli biawar to zastanowilbym sie nad Pelluxem 200. Ma bardzo duza pojemnosc wodna. I bardziej podoba mi sie w nim wymiennik. Ten kociol dziala jak maly bufor. Polecam wersje z sonda Lambda. Jezeli paliles w smieciuchu to napewno masz zwykly komin. Wklad bedzie tu nieodzowny. w moim Pellux Compakt temp spalin ledwo przekracza 100°. Dla normalnego komina to powolna smierc. Mowisz, ze wyszlo ci 18kW? Duzo jakos. Ogrzewam polowe tego co Ty Kolego i dwunastka nie ma co u mnie robic. Budynek bardzo podobny i podobnie ocieplony.
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #11 Opublikowano 24 Lipca 2019 Pellux 200 moim zdaniem do ogrzewania niskotemperaturowego a kolega ma chyba tylko grzejniki. Moim zdaniem lepiej tutaj się sprawdzi kocioł o małej pojemności wodnej czyli szybko, krótko i stop na termostatach bez żadnego mieszacza. Jeżeli już chciałby zbudować sobie strefy to tylko elektrozawory chociaż termostaty spełnia identyczna funkcję.
Wojtas1493 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor #12 Opublikowano 24 Lipca 2019 Komin mam systemowy ceramiczny fi 200 mm,wysoki na 11,5 m.Nie mam na parterze ocieplonych podłóg, poniemieckie zdrowe deski i na to cienkie podkłady ala styropian i panele podłogowe 8 mm. To niby tu mam duże straty ciepła!
Wojtas1493 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor #13 Opublikowano 24 Lipca 2019 Pellux 100 ma 60 litrów w wymienniku,to dużo?
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #14 Opublikowano 24 Lipca 2019 2 minuty temu, pospisz napisał: Pellux 200 moim zdaniem do ogrzewania niskotemperaturowego a kolega ma chyba tylko grzejniki. Moim zdaniem lepiej tutaj się sprawdzi kocioł o małej pojemności wodnej czyli szybko, krótko i stop na termostatach bez żadnego mieszacza. Jeżeli już chciałby zbudować sobie strefy to tylko elektrozawory chociaż termostaty spełnia identyczna funkcję. To jeszcze zalezy jakie kolega ma grzejniki. Jezeli sa przewymiarowane to nie ma problemu. A tak poza tym to stosuje sie tez bufory do kotlow. I nie ma tu znaczenia czy sa grzejniki czy nie. Wiadomo ze przy podlogowce efekt moze byc wyrazniejszy.
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #15 Opublikowano 24 Lipca 2019 1 minutę temu, Wojtas1493 napisał: Pellux 100 ma 60 litrów w wymienniku,to dużo? To tak srednio. Pellux 200 ma 190. Pellux kompakt 12kW ma 70.
Wojtas1493 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor #16 Opublikowano 24 Lipca 2019 stary komin to jest obecnie rozebrany do linii piętra i służy do poprowadzenia rur wentylacji z łazienki i kuchni,jego przekrój był ogromny,posiadał haki w środku a na strych była gdzie wędzarnia!!!
Wojtas1493 Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor #17 Opublikowano 24 Lipca 2019 Grzejniki faktycznie trochę duże, długie na 160 cm podwójne z radiatorami między dwiema płytami.
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #18 Opublikowano 24 Lipca 2019 To dobrze. Taki uklad mozesz przez wiekszosc sezonu prowadzic na niskiej temp. Montujesz kociol. Instalujesz zawor mieszajacy 4d. Plum wysteruje ci go pogodowo. np przy 5 stopniach na zewnatrz wystarczy na obieg cos ponizej 40°. Kociol ustawiasz na 70° z histereza w dol np. 20° I taki kociol z duza pojemnoscia wodna niezbyt czesto bedzie sie odpalal. Dostawiasz do tego sterownik pokojowy. Stosujesz metode stalego grzania( bez obnizen nocnych ). Obnizenia npocne stosujesz tylko do boilera. Masz komfortowo i ekonomicznie.
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #19 Opublikowano 24 Lipca 2019 Kolega Visitor ma rację jeżeli chodzi o przewymiarowanie grzejników tylko wtedy grzejemy w trybie ciągłym jak ekogroszkiem, ewentualnie bufor. Jednak chyba pellet powinien być spalany inaczej. Wysoko na kotle, wysoki powrót i wysoka temperatura na instalację. Napisz jak palisz teraz i ile czasu musisz czekać po rozpaleniu aż stworzy się temperatura komfortowa powyżej 21 stopni w domu. PS. Przy paleniu ciągłym jest inna temperatura odczuwalna w domu nie ma efektu zimnego grzejnika i złudzenia że robi się zimno
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #20 Opublikowano 24 Lipca 2019 A dlaczego wysoka temp na instalacje? Moim zdaniem im nizej da sie instalacje prowadzic tym lepiej. Potwierdzeniem tej reguly bedzie tu przyslowiowa podlogowka Edit. Niskie prowadzenie instalacji nie oznacza niskiej temp. na kotle. W innym przypadku bedzie niezdrowo dla kotla. Po to sa wlasnie mieszacze. Druiga sprawa co do Biawarow. Maja niemal idealne ocieplenie Z tego co pisza inni userzy to moj pellux w spoczynku traci temperature dwa razy wolniej
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #21 Opublikowano 24 Lipca 2019 Robiłem różne testy i w takim przypadku po 15 minutach słyszałem jak strzelają poszczególne termostaty, robiło się ciepło w moment spadał przepływ przy auto adapt na pompach i kocioł schodził z mocą.
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #22 Opublikowano 24 Lipca 2019 Gdzieś na forum jest temat czy zawór mieszajacy wprowadza oszczędności okazuje się że nie. Wprowadza tylko stabilny komfort cieplny.
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #23 Opublikowano 24 Lipca 2019 Ciekawe… Ja u siebie przy buforze oczywiscie takich rewelacji nie odnotowuje. Mi zawsze pracuje na mocy max az zaladuje bufor. Potem kilka godzin stoi. tez mam pompe adaptacyjna. Z drugiej jednak strony mowisz ze kociol schodzi z moca. OK ale jak mu sie glowice pootwieraja to idzie z moca w gore… Mieszacz nie daje oszczednosci to mit. Nie po to on jest. Jet po to zeby stabilizowac odbior. W przypadku przewymiarowanych grzejnikow i niskim prowadzeniu instalacji nie bedzie problemow z ochrona powrotu. Kazdy ma prawo miec swoje zdanie i doswiadczenia. Ja jednak bede obstawal przy swoim.
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #24 Opublikowano 24 Lipca 2019 Że wszystkim co piszesz się zgodzę ale o wszystkim powiedzą Ci przepływy niższa temperatura czynnika przepływ musi być wyższy.
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #25 Opublikowano 24 Lipca 2019 U mnie Grundfos chodzi na 6 max 7 W na autoadaptacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.