Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ravelli hrv 100 touch

amigos91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu wymieniłem piec na piecyk wolnostojący na pellet z płaszczem wodnym Ravelli hrv 100 touch. Jest to mój pierwszy piec na pellet i nie wiem czy mam go dobrze ustawiony bo czasami odpala się co chwila. Czy miał ktoś do czynienia z tego typu piecykami? Jak najkorzystniej ustawić piecyk?? Ustawiać tylko temperaturę w pokoju i wody czy też warto używać programowania kiedy piecyk ma pracować oraz comfort clima. Na razie mamy chłodniejsze dni lata, więc to dla mnie czas nauki piecyka przed jesienią. Mieszkanie w kamienicy, 48m2.

Opublikowano

@amigos91

Odpala się pewnie bo zapotrzebowanie jest za małe.

W necie czytałem jak koleś steruje piecem właśnie za pomocą regulatora pokojowego-niby spalanie spadło.

Opublikowano

@JamjestcichyDo tego pieca mam pilot który jest jak termostat, tak stwierdził hydraulik który podłączał ten piec nam ale muszę to jeszcze sprawdzić. 

Chodzi mi bardziej o programowanie i ten Comfort Clima czy się wzajemnie wykluczają. Wiem, że ustawienia temperatury są indywidualne ( ja ustawiam 21 stopni w domu i 55 w bojlerze, bojler dwupłaszczowy 80l). Mogę zaprogramować 4 programy, każdy kiedy piecyk ma się odpalać i wyłączać, dni tygodnia i temperatury więc jeśli zaprogramuję tak by piecyk odpalał się co 6h to to wystarczy do utrzymania ciepła w domu i wody w bojlerze?? A mogę równie dobrze używać Comfort Clima czyli jeśli temperatura wody spadnie powiedzmy o 5 stopni to piecyk się odpala do czasu uzyskania żądanej temperatury. 

Link do instrukcji obsługi jeśli ktoś chciałby pomóc a nie miał do czynienia z Ravelli:

http://piecyknapelet.pl/wp-content/uploads/do-pobrania/piecyk-z-plaszczem-wodnym-ravelli-hrv.pdf

Opublikowano
3 minuty temu, amigos91 napisał:

więc jeśli zaprogramuję tak by piecyk odpalał się co 6h to to wystarczy do utrzymania ciepła w domu i wody w bojlerze??

Zależy jaki masz dom/ocieplenie/zapotrzebowanie na ciepło. 

Woda w bojlerze spokojnie się utrzyma chyba,że w tym momencie będą brane prysznice.

Według mnie te pierwsze ustawienia są lepsze,ponieważ piecyk będzie utrzymywał stałą temp w domu-będzie modulował moc.

Te drugie trochę bez sensu bo po co masz regulować temperaturę w pokoju temp wody,gdy masz termostat.

W drugim przypadku raczej konieczne głowice termostatyczne.

Opublikowano

@JamjestcichyMieszkanie 48m2 w starej kamienicy nieocieplonej, dopiero w przyszłym roku może wywalczę ocieplenie budynku. Rodzina 3 os w tym dziecko niecałe 2 latka.

Ten Comfort Clima może regulować temperaturę wody jak i w pomieszczeniu tylko "REKOMENDUJEMY UŻYWANIE ZEWNĘTRZNEGO TERMOSTATU Z HISTEREZĄ 3 STOPNI CELSJUSZA. TO USTAWIENIE POZWOLI NA RZADSZE WŁĄCZENIE SIĘ I WYŁĄCZANIE PIECYKA CO PRZEDŁUŻY ŻYCIE ZAPALARKI." 14 str. Piszą tutaj też, że ten Comfort Clima pozwala zmniejszyć zużycie pelletu.

A co do programowania to ciekawe jak długo będzie się trzymała temperatura na grzejnikach po wygaśnięciu piecyka. Wstępnie ustawiłem, żeby piecyk się rozpalał co 6h na 20 minut temp pok 22 i i woda 55 ale wątpie żeby 6h temperatura się trzymała na grzejniku nawet z gorącej do letniej temperatury. Pewnie najwyżej godzinę będzie letni grzejnik po wygaśnięciu piecyka więc muszę pomyśleć nad innym programowaniem.

Pewnie samemu metodą prób i błędów najszybciej dowiem się jak go użytkować najbardziej optymalnie.

Opublikowano
4 minuty temu, amigos91 napisał:

Ten Comfort Clima może regulować temperaturę wody jak i w pomieszczeniu tylko

To jest to o czym pisałem wyżej-on reguluję temp wody na instalację i bojler,ale pytam po co Ci to jak oni sami rekomendują termostat.

6 minut temu, amigos91 napisał:

A co do programowania to ciekawe jak długo będzie się trzymała temperatura na grzejnikach po wygaśnięciu piecyka.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie-może z godzinkę,chyba że masz żeliwne grzejniki to dłużej.

7 minut temu, amigos91 napisał:

Wstępnie ustawiłem, żeby piecyk się rozpalał co 6h na 20 minut temp pok 22

To z ledwością podgrzeje Ci wodę-chyba,że na max mocy.

Zimą raczej mniej niż 10h pracy piecyka to nie będziesz widział.

Według mnie termostat to chyba najlepsze rozwiązanie-tak jak w instrukcji piszą.

Komin masz robiony czy ceglany? Tak z ciekawości pytam.

Opublikowano

Nowy wkład zrobiony dlatego zdecydowałem się na zmianę pieca przy okazji.

Czyli najlepiej kupić dodatkowy termostat i stosować ten Comfort Clima a to programowanie to może służyć latem do podgrzania wody najlepiej jak dobrze rozumiem.

Opublikowano

@amigos91

Tak myślę.

Wybór termostatów jest ogromny-przewodowe,bezprzewodowe czy sterowane zdalnie po przez smartfona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.