Dawid14 Opublikowano 27 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Witam ma ktos w domu instalacje centralnego ogrzeania z stali weglowej lub wykonuje ktos takie instalacje ? Jak myślicie jest to trwale rozwiązanie ile lat to wytrzyma?
Filonxxxl Opublikowano 27 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 27 Czerwca 2019 No ja mam u siebie tak zrobioną sporą część kotłowni, ale za wcześnie na ocenę trwałości po jednym sezonie grzania pustej chaty...
Gość Digitrax Opublikowano 27 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Ja wykonuję tego typu instalacje. Pamiętaj o jednym, że zgodnie z zaleceniami producentów stal węglowa może być użytkowana wyłącznie w układzie zamkniętym. Pierwszą taką instalację wykonałem około 10 lat temu i działa ona bezproblemowo do dziś. Nie ma wycieków. Układ jest zamkniętym i podłączonym do miejskiej sieci grzewczej. Na odpowiedzialność inwestorów także robię takie instalacje w układzie otwartym. Jedna ma już chyba około 4 lat i także żadnych anomalii nie stwierdziłem.
Dawid14 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor #4 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Pytam bo kiedyś wykonywalem na praktyce takie instalacje i niektóre nawet w systemie otwartym a wiem ze producent zastrzega ze ma byc system zamkniety i jestem ciekaw ile takie rury dadzą rade wytrzymać. Pierwasz instalacja która pomagalem robic byla robiona równo 10 lat temu i wiem ze dzila, ale bylem ciekawy czy u kogoś byly jakies nie przyjemne sytuacje
Dawid14 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor #5 Opublikowano 27 Czerwca 2019 40 minut temu, Filonxxxl napisał: No ja mam u siebie tak zrobioną sporą część kotłowni, ale za wcześnie na ocenę trwałości po jednym sezonie grzania pustej chaty... A instalacja w systemie otwartym czy zamknietym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.