Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O z stali węglowej ( zaciskanej")

Dawid14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma ktos w domu instalacje centralnego ogrzeania z stali weglowej lub wykonuje ktos takie instalacje ? Jak myślicie jest to trwale rozwiązanie ile lat to wytrzyma?

Opublikowano

No ja mam u siebie tak zrobioną sporą część kotłowni, ale za wcześnie na ocenę trwałości po jednym sezonie grzania pustej chaty... 

Opublikowano

Ja wykonuję tego typu instalacje. Pamiętaj o jednym, że zgodnie z zaleceniami producentów stal węglowa może być użytkowana wyłącznie w układzie zamkniętym. Pierwszą taką instalację wykonałem około 10 lat temu i działa ona bezproblemowo do dziś. Nie ma wycieków. Układ jest zamkniętym i podłączonym do miejskiej sieci grzewczej. Na odpowiedzialność inwestorów także robię takie instalacje w układzie otwartym. Jedna ma już chyba około 4 lat i także żadnych anomalii nie stwierdziłem.

Opublikowano

Pytam bo kiedyś wykonywalem na praktyce takie instalacje i niektóre nawet w systemie otwartym a wiem ze producent zastrzega ze ma byc system zamkniety i jestem ciekaw ile takie rury dadzą rade wytrzymać. Pierwasz instalacja która pomagalem robic byla robiona równo 10 lat temu i wiem ze dzila, ale bylem ciekawy czy u kogoś byly jakies nie przyjemne sytuacje

Opublikowano
40 minut temu, Filonxxxl napisał:

No ja mam u siebie tak zrobioną sporą część kotłowni, ale za wcześnie na ocenę trwałości po jednym sezonie grzania pustej chaty... 

A instalacja w systemie otwartym czy zamknietym

Opublikowano

Zamkniętym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.