Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł stałopalny, Bufor, podłogówka i CWU, jak to ogarnąć

NeS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Do niedawno zakupionego domu 84m kw kupiłem bufor 750 litrów. W całym domu jest ogrzewanie podłogowe, rozdzielacze na parterze i poddaszu + każde pomieszczenie ma 1 mały kaloryfer i drabinka w łazience. Ładowanie bufora ma się odbywać za pomocą kotła stałopalnego 12 KW, który jest już w piwnicy. W buforze jest wężownica CWU i wężownica solarna oraz grzałka elektryczna trójfazowa 6KW. Proszę o najlepszą opcję podłączenia tego wszystkiego, najlepiej w układzie otwartym z możliwością działania grawitacyjnego w razie przerwy w dostawie energii elektrycznej.

Czy ten schemat jest dobry ? http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2015/03/bufor-schemat-pompowy-kalvis.jpg

Chodzi mi o średnice rur, materiał, rodzaje i ilość zaworów mieszających oraz pomp do całego układu. Oczywiście najchętniej instalacja jak najprostsza i jak najtańsza, ale też nie uciążliwa w użytkowaniu i wygodna :) Mile widziany rysunek, schemat

Wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w ...

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.