Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko 20kW - pomoc - urwana śruba pod palnikiem

szala18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, kończąc sezon  podczas czyszczenia pieca, chciałem odkręcić śrubę pod palnikiem pieca - ta niestety się złamała i nie mam koncepcji jak to teraz poskładać w całość .... gdy przyłoże denko zamykające palnik od spodu gwint nie wystaje dostatecznie aby założyć nakrętkę :(

Śruba wkręcona jest na laszę która przyspawana jest do kielicha - natomiast sama śruba również jest przyspawana właśnie na tą laszę od góry (nie widzę tego natomiast wyczuwalny jest spaw), miał ktoś podobny problem ?? możecie coś doradzić aby uporać się z problemem ?? Dziękuję

Gość berthold61
Opublikowano

Jak zostało na tej śrubie trochę gwintu to możesz kupić taką przedłużaną nakrętkę sa 3,4,5 cm ile chcesz nakręcisz na nią a potem pod deklem wkręcasz normalną śrubę a jeśli nie masz tam gwintu to trzeba zrzucać podajnik i wyciągać komorę powietrzną na zewnątrz i dopiero albo przewiercić i dać nową srubę lub dospawać .

Opublikowano

trochę gwintu zostało ... az za duzo ...

przedłużka chyba się sprawdzi bo gwint sięga aż do  otworu denka i brakuje tylko tej końcówki na nakrętkę, natomiast przedłużka spowoduje ze bedzie wystawac poza gwint i wtedy denko juz sie nie zamknie ..... musiałbym jakos skrócic tą śrube ale jak to zrobic jak nie ma dojscia :(

nie da się tego wymajzlować bez rozbierania komory ? jakoś od spodu ?

Gość berthold61
Opublikowano

To wywierć w denku większą dziurkę i do przedłużonej nakrętki dospawaj szajbkę lub podkładkę zależy kto gada lub mówi i po prostu wpuścisz ją do środka ewentualnie tą przedłużoną nakrętkę możesz trochę zaokrąglić .

Opublikowano

Rozwiercic sie nie da? U siebie dwa razy zerwalem srube czyszczac komore powietrzna palnika i dalo sie ostroznie rozwiercic resztke sruby co zostala w palniku. Z tym, ze ja mam bardzo dobry dostep do tego miejsca. 

Opublikowano

nie ma możliwości rozwiercić bo nie ma dojścia od spodu jest raptem ok 15 cm dojścia .... :(

musiałbym dostać taki malutki przecinak w kształcie L - bardzo malych rozmiariow zeby wszedł .... a nigdzie nie widze by cos takiego bylo dostepne

Opublikowano

próbowałem wszystkiego chyba zostaje odkręcic ten caly kielich palnika - szukam filmiku żeby zrobic to dobrze krok po kroku ? może ktos podesłać linka ?

Gość berthold61
Opublikowano
3 godziny temu, szala18 napisał:

próbowałem wszystkiego chyba zostaje odkręcic ten caly kielich palnika - szukam filmiku żeby zrobic to dobrze krok po kroku ? może ktos podesłać linka ?

Ale ty nie zrozumiałeś , nawiercić większy otwór w tej pokrywce tak aby ci przedłużona nakrętka weszła a w połowie tej nakrętki przyspawaj jakąś podkładkę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.