creative84 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witam. W poście dodaje rysunek schematyczny mojej instalacji. Piec to elpro 21 KW górnego spalania, sterownik inter electronics ie42, instalacja otwarta w miedzi (cienkie rury), grzejniki buderus z termostatami, na schemacie brak naczynia wyrównawczego ale fizycznie jest zamontowane. Chciałbym zamontować zawór 3 lub 4 drogowy ponieważ chciałbym podniesc temperature na piecu bez podnoszenia jej na grzejnikach. Pale głownie węglem groszek lub orzech. Moj sterownik ma mozliowsc sterowania w/w zaworami. Gdzie i jak mam sie wpiac w instalacje aby bylo najlepiej i ewentualnie co mozna w kotlowni przerobic aby poprawic dzialanie ukladu, oraz, który zawor, 3 czy 4 drogowy zastosowac?
zaworek Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 A ja jestem ciekawy gdzie to naczynie jest zamontowane.Zgaduje,czyżby tak jak w załączniku?
creative84 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Z tego co pamiętam to chyba mniej więcej tak. Oczywiście zaznaczam, że to nie ja budowalem ta instalacje.
zaworek Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Ta instalacja jest niebezpieczna
creative84 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 W historii to że trzy razy się zagotowala ale jedyne co to trzebabylo później dolać wody bo wyciekla z naczynia do kanalizacji. To gdzie to naczynie powinno być?
gmaj22 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 12 godzin temu, creative84 napisał: instalacja otwarta w miedzi (cienkie rury), grzejniki buderus z termostatami, na schemacie brak naczynia wyrównawczego ale fizycznie jest zamontowane. To najpierw zaznacz na schemacie, czy i w jaki sposób to naczynie wyrównawcze jest zamontowane. Podanie jego wysokości nad ostatnim grzejnikiem również sie przyda.
creative84 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Naczynie jest na strychu, jakieś dwa metry wyżej grzejników na piętrze. Z tego co widać to rura do naczynia idzie bezpośrednio wzdłuż komina od pieca. Nie znam dokładnie średnicy ale nie jest to duża grubsza rura od rur do grzejników.
zaworek Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Np.możesz to tak zrobić.Na rurze do naczynia nie może być montowana żadna armatura,wg.normy rura do naczynia to stal 1" lub Cu 28.Będzie bezpiecznie,będzie ochrona kotła przed korozją niskotemp.(pompa kotłowa)dzięki zaworowi 3D obniżysz temp.na obieg grzejnikowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.