Marcie Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Witam wszystkich serdecznie, Mam problem z doborem mocy kotła z podajnikiem na ekogroszek. Z cieplowlasciwe wychodzi mi 17kw ale sporo osób pisze że kotły 5 klasy (ecoprojekt) trzeba sporo przewymiarować. Pomożcie bo już zgłupiałam.
Gość Trener40 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Marcie napisał: Witam wszystkich serdecznie, Mam problem z doborem mocy kotła z podajnikiem na ekogroszek. Nie rozumiem dlaczego ludzie chcą się nadal babrać w syfie... A co do Twojego zapytania, to mało informacji podałeś... 17 KW do czego? Kurnika, wiili, pałacu... Ocieplone, czy nie... Itp itd...
mkaczko Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 WitamJesli teraz kupisz kociol 17 kwTo jest to jego maksymalna moc osiagnieta w labo na dedykowanym paliwieW domu praktycznie nie raczej tego sie nie osiagniePytanie ile z tego w twoim wyniku jest na cwuSprawdz dokladnie palnik jaki bedzie w kotleIle m2 bedziesz grzacCzy masz ocieplnony dom ile cm Ile pieterJak instalacja Ile kaloryferow, jakie czy sa glowiceZastanow sie nad modernizacja w kotlowni Teraz bedziesz miec okazje, wiec warto to dokladnie przemyslecA i kociol musi miec kwitek na badanie z odpowiedniego laboPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Marcie Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Dziekuje za odpowiedzi, Dom 250m2, ocieplony 15cm styropianem, strych wełna 10cm, ogrzewanie grzejnikowe 16 szt z głowicami, grzane bedzie parter i piętro (strych i piwnica nieogrzewane) mkaczko co znaczy ze kocioł musi mieć kwitek z odpowiedniego laboratorium, jakiego? Czy nie wystarczy samo ecodesign?
mkaczko Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Chodzi o to, ze jednostka ktora wydala certyfikatJest do tego uprawnionaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Dociepli strychI sufit w piwnicyJesli sie oczywiscie daJaki kociol rozpatrujeszWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Marcie Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 A jak ja mam to sprawdzić czy jest do tego uprawniona? Firmy udostepniaja certyfikaty i ogłaszają ze zgodnie z normą... ecoprojekt...
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 8 godzin temu, Marcie napisał: Witam wszystkich serdecznie, Mam problem z doborem mocy kotła z podajnikiem na ekogroszek. Z cieplowlasciwe wychodzi mi 17kw ale sporo osób pisze że kotły 5 klasy (ecoprojekt) trzeba sporo przewymiarować. Pomożcie bo już zgłupiałam. Palniki w kotlach 5 klasy nia sa tak dobierane jak dawniej. Czyli kociol z wymiennikiem 15 kW i palnikiem 25 kW. Nie wiem czy to cos dawalo. Bo wymiennik musi moc odebrac te moc. Druga sprawa to ze wiekszosc sezonu taki kociol bedzie pracowal na pol gwizdka. No i na przemyslenie. Kociol przy 17 kW mocy i stalej jego pracy wciagnie okolo 70 kg wegla na dobe. Przewymiarowany palnik ( kociol) bedzie korzystnym wyborem tylko w przypadku silnie spiekajacego wegla. Tu trzeba zejsc z moca w dol. Bo gdy moc bedzie na styk a zapotrzebowanie maksymalne to spiekow sie nie uniknie.
eliks Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 9 godzin temu, Marcie napisał: Rbr-k , ogniwo, skamp Dorzuce Defro Sigma E. Nie bierz nic powyżej 16KW, i tak będzie chodziło na połowie mocy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.